Бездимните продукти и потенциала им за подобряване на общественото здраве

Коя е успешната формула за намаляване на вредата от тютюнопушенето

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 април 2021 в 09:58 6820 0

Кредит PMI

На първото си виртуално събитие за 2021 г. за науката във Филип Морис Интернешънъл - „Open Science“ експерти от научно-изследователския център на ФМИ в Швейцария представиха част от научните изследвания върху бездимните продукти на компанията и техния потенциал за подобряване на общественото здраве.

Д-р Микаел Франзън, специалист по психология и невропсихология, акцентира върху факторите, които могат да окажат влияние върху общественото здраве и проблемите, свързани с тютюнопушенето.

Рисковете за здравето от тютюнопушенето са добре познати – никотинът, макар и пристрастяващ, не е основната причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето. При горенето на тютюна в една цигара се образува цигарен дим, който съдържа над 6000 вредни и потенциално вредни вещества, около 100 от които са доказано канцерогенни. Те се натрупват с времето и водят до развитието на различни заболявания, свързани с тютюнопушенето като белодробни, сърдечно-съдови, онкологични и др. Колкото повече хора и по-продължително време са изложени на тези вещества, толкова по-голяма е вредата за общественото здраве, посочва д-р Франзън.

Актуалните стратегии за контрол на тютюнопушенето са свързани с намаляване броя на хората, които започват да пушат и насърчаване на съществуващите пушачи да се откажат от вредния навик напълно.

Безспорно най-добрият вариант за намаляване на риска от заболявания, свързани с тютюнопушенето, е пълният отказ от употреба на никотинови и тютюневи продукти. Но много пушачи не успяват или не искат да се откажат. Прогнозите на Световната здравна организация са през 2025 г. все още да има 1 милиард пушачи в света, което означава без промяна в сравнение с 2010 г. Затова д-р Франзън коментира до каква степен преминаването към по-малко вредни алтернативи без дим може да окаже въздействие за подобряването общественото здраве.

Според него, уравнението за намаляване на вредата от тютюнопушенето е просто:

Ползи за общественото здраве = Намаляване на риска в продуктите, които се предлагат на пълнолетните пушачи X Преминаване на съществуващите пушачи към по-малко вредни алтернативи.

Кредит: PMI

На първо място е необходимо да се разработят и предлагат продукти за пълнолетните пушачи, които представляват по-малък риск в сравнение с продължителното пушене– чрез премахване на процеса на горене да се образуват по-ниски концентрации на вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с конвенционалните цигари, което е технологично предизвикателство.

Втората част на уравнението представлява поведенческо предизвикателство – какъв брой пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат, ще преминат напълно към употребата на тези бездимни алтернативи с намален риск.

Д-р Андреа Константини, експерт по клинична фармакология, представи научните изследвания, проведени в реална среда, които изследват намаляването на вредата при преминаването към системите за нагряване на тютюн (СНТ).

С премахването на горенето се намалява образуването на вредните и потенциално вредни вещества (ВПВВ) в аерозола от системите за нагряване в сравнение с цигарения дим. Но за да се проучи дали намаленото образуване на ВПВВ в продукта води до намалено излагане на потребителите на тях, е проведено изследване на 15 от тези вещества, отделяни в аерозола на системите за нагряване на тютюн. Резултатите показват, че преминаването за период от 90 дни към СНТ показва тенденция на намалено излагане на тези 15 вещества, сходна с отказа от тютюнопушене – средно 95% намаление.

Кредит: PMI

„Съвкупността от наличните доказателства до днес категорично показва, че преминаването към нашата система за нагряване на тютюн, макар и да не е без риск, е много по-добра алтернатива от продължаването пушене за онези пълнолетни пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат. За да се превърне това в полза за общественото здраве, трябва да увеличим максимално броя на пушачите, които ще продължат да използват системата за нагряване на тютюн вместо да се върнат обратно към конвенционалните цигари“, посочи д-р Константини.

Стийв Руле, експерт по бизнес администрация и икономика, коментира втората част от уравнението на д-р Франзън – възприятието на потребителите и употребата на продукта. Той подчерта, че за да се получи ефект върху общественото здраве като цяло е важно голяма част от пълнолетните пушачи, които не искат да се откажат от употребата на никотин, да преминат към по-малко вредни алтернативи, а непушачите и непълнолетните лица изобщо да не употребяват тези продукти, за които те не са предназначени.

Данните в Япония са много положителни – те показват, че по-голямата част от потребителите на СНТ използват единствено този продукт и спират напълно цигарите – това са около 75% от преминалите на бездимната платформа или близо 18 милиона потребители.

Проучванията на компанията за Япония, Германия и Италия върху пълнолетни пушачи, употребявали преди никотинови продукти, показват, че 98% от настоящите потребители на СНТ са пушили цигари преди да преминат към системата.

Кредит: PMI

В обобщение Руле смята, че системите с нагряване на тютюна имат потенциал да допринесат за намаляването на вредата от тютюнопушенето, като голяма част от пълнолетните пушачи, които иначе не биха отказали цигарите, преминат към тези бездимни алтернативи.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !