Безпрецедентни бури отприщват атаки на скорпиони, умират трима и ранени са стотици в Египет

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2021 в 00:01 4254 0

Кредит Wikimedia Commons

Androctonus crassicauda

Град Асуан в Южен Египет претърпя силни дъждове и наводнения през последните няколко дни. Това е тревожно и безпрецедентно събитие за град, който получава средно 10 милиметра валежи годишно, но се появява и друга сериозна и в няколко случая фатална последица - скорпиони.

Наводненията засягат гнездата на скорпиони в региона, много от които намерат убежище на по-високо място, включително в домовете на хората. Египетските медии съобщават, че най-малко 453 души, които са били ужилени от тези животни, атрима от тях, за съжаление, са починали от отровата.

Регионът е местообитание на Androctonus crassicauda, известен още като арабски дебелоопашат скорпион, чиято отрова е смъртоносна колекция от невротоксини, кардиотоксини и вероятно миотоксини. Освен силната болка, зачервяването и подуването на ужиленото място, бързодействащата отрова води до сърдечна недостатъчност, вътрешно кървене, зрителни нарушения и дихателни проблеми. Без лечение възрастен може да умре само за час.

Лекарите са преместени от отделенията за ваксинация срещу COVID-19, за да отговорят на тази изключителна спешна ситуация, потвърждава египетското министерство на здравеопазването.

Антиотровата се предлага в болници и медицински звена в Асуан, а допълнителни дози са изпратени до медицински звена в селата близо до планините и пустинята, съобщава заместник-секретарят на министерството на здравеопазването в Асуан Ехаб Ханафи пред информационния вестник Al-Ahram.

Източник: Unprecedented Egypt Storms Unleash Scorpion Attack, Killing three And Injuring Hundreds, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !