19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Библейско "чудо" се оказа най-старото споменаване на слънчево затъмнение

Първото свидетелство за слънчево затъмнение дава нови дати за фараоните на Египет

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 октомври 2017 в 13:34 36400
Wellcome Library, London Astronomy: диаграма на затъмнение. Гравюра на Сийл. Снимка: Wikimedia Commons

Датата на първото слънчево затъмнение в историята, за което има писмено свидетелство е 30 октомври 1207 г. пр. н. е. и се споменава в Стария завет в историята за Исус Навин.

Това установи проучване на британските физици Колин Хъмфрис (Colin J Humphreys) от Кеймбридж и Греъм Уодингтън (Graeme Waddington) от Оксфорд, публикувано в списание Astronomy & Geophysics. Откритието, според авторите, ще помогне за изясняване на хронологията на древната история, по-специално периодите на управлението на фараона Рамзес II и сина му Мернептах с точност до една година.

Смята се, че едно от най-ранните документирани затъмнения може би се е случило в Китай. То датира от 22 октомври, 2137 пр.н.е. според китайски източници, но не се считат за надеждни. 

Авторите на новата работа сравняват текста на Стария Завет с текста на древноегипетската стела на Мернептах. Британските историци разглеждат книгата на Исус Навин, описваща историята на еврейския народ от смъртта на Мойсей до смъртта на автора на текста. В един от фрагментите на книгата се описва инвазията на евреите в Ханаанската земя - на територията на източния бряг на Средиземно море, която сега е разделена между Сирия, Ливан, Израел и Йордания. Исус казва преди битката: "и каза пред израилтяните: спри се, слънце, над Гаваон, и ти, месечино, над Айалонската долина!" (10:12, Книга на Исус Навин).

Авторите на статията казват, че думата "dôm" във фразата "спри, слънце" може да има друго значение - "да бъде тъмнина". Всъщност тази думата със същия корен се среща във вавилонските астрономически таблици, описващи затъмненията. Във фразата "спри Луна" се използва думата "’amad", която също има много значения - например, "стоя".

"След като изучихме оригиналния текст на еврейския език, се убедихме, че текстът може да има друго значение. Луната и Слънцето спрират да правят това, което обикновено правят - да светят. В този случай става въпрос, че Луната преминава между Земята и Слънцето", - обяснява един от авторите.

Стелата на Мернептах, в която за първи път се споменава името Израел. Wikimedia Commons

Независимо доказателство, че израелците наистина са били в Ханаан между 1500 и 1050 г. пр.н.е., е египетският текст на стелата на Мернептах. Тя датира от управлението на фараон Мернептах, син на Рамзес II (приблизително 1212-1202 г. пр. н.е.). Надписът пише, че е направен на петата година от управлението на Мернептах и споменава кампанията в Ханаан.

Ако събитието, описано в Стария завет е наистина затъмнение от 1207 г., то управлението на фараон Мернептах е започнало през 1210−1209 г. до н. е., няколко години по-рано, отколкото се мислеше, а царуването на Рамзес II e продължило от 1276 до 1210 години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.