30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Библиотеката на БАН показва изложба на ценни издания

Колекцията от миниатюрни издания на библиотеката наброява над 350 заглавия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 май 2017 в 14:09 40300

По повод Тържественото събрание в Българската академия на науките за 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - Централната библиотека на академията представя изложбата „Книжовно-документално наследство“.

Инициативата е в рамките на кампанията на Академията „БАН представя своите институти“, съобщи сайтът на БАН.

През 1930 г. на библиотеката прави ценно дарение Жак Каниц, племенник на известния унгарски пътешественик, изследвач и художник Феликс Каниц (1829-1904). Той изпраща малкото запазени книги от библиотеката на своя чичо Феликс Каниц, почетен член на БКД от 1881 г., известен с географските и етнографските си изследвания на Балканския полуостров.

Повечето от книгите му са с историко-географско-археологически. Колекцията наброява над 800 заглавия на 8 езика, в хронологични рамки от 1693 г. до началото на ХХ век.

В 1931 г. библиотеката получава ценен дар от около 300 български старопечатни книги, подарени от Никола Начов (1859-1940), учител, книжовник и библиограф, член на БКД. Колекцията “Старопечатни книги в ЦБ на БАН (1806-1878)”, съдържа над 600 заглавия в над 900 екземпляра.

През 1948 г. в Централна библиотека постъпва част от “Царска библиотека” – литература от библиотеката на царската фамилия: княз Александър I Батенберг, цар Фердинанд I Сакс-кобургготски, цар Борис III, царица Йоанна, княгиня Евдокия, княгиня Надежда. Книгите са луксозно оформени с вензели, екслебриси, гербове, водни знаци, с кожена, кадифена или копринена подвързия, позлатени ръбове на страниците, заглавия и щампи, ескизи или рисунки от художници.

Колекцията от миниатюрни издания в Централна библиотека на БАН наброява над 350 заглавия български и чуждестранни книги. Тематиката на колекцията от миниатюрни и малкоформатни книги е разнообразна и включва художествена, историческа, обществено-политическа, религиозна литература, речници, биографии, каталози. Най-старата датирана миниатюрна книга във фонда на Централна библиотека на БАН е тритомното издание на Библиографския институт в Хилдбургхаузен от 1829-1830 г.

Дигиталните колекции можете да разгледате на: http://www.cl.bas.bg/


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.