Бил Гейтс е създал коронавируса и още 5 фалшиви твърдения за епидемията

Теории на конспирацията

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2020 в 12:51 20343 1

Кредит pixabay

Вирусът, който за първи път бе идентифициран в град Ухан, Китай, вече причини повече от 800 смъртни случая и се разпространи в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Въпреки че здравните власти извън Китай твърдят, че няма особена заплаха, всякаква дезинформация плъзна в социалните медии и предизвиква опасения от възможността за опустошителна пандемия.

Фалшивите новини за епидемията варират от невероятно неточни твърдения за броя на смъртните случаи от вируса до теории на конспирацията за неговия произход.

Ето някои от най-популярните фалшиви твърдения за коронавирусa и защо те са неверни.

1. Коронавирусът е причинен от китайците, защото ядат прилепи

Точният произход на вируса засега е неизвестен - въпреки че се смята, че той се е появил на пазара на морски дарове в Ухан, Китай.

Смята се също, че първите хора, заразени с новия коронавирус, се заразяват от животни, тъй като е известно, че коронавирусите могат да преминават от животни към хора.

Доклад на Института по вирусология на Ухан установи, че генетичният състав на новия коронавирус е 96 процента идентичен на вида, открит при прилепите, който също е бил първоначален източник на SARS. (По-късно се установи, че вероятният преносител са панголините, защото геномното секвениране на новия коронавирусен щам, извлечен от панголините, съвпада на 99% с това на заразените хора)

В светлината на тази първоначална информация през последните няколко седмици се разпространиха видеоклипове, които показват, че китайците се хранят с прилепи и някои започнаха да обвиняват китайските хранителни навици за епидемията.

В едно широко споделено видео младата китайка, Ванг Менгюн, похапва прилеп и казва, че има вкус "като на пилешко месо".

Оттогава г-жа Ванг многократно заяви, че видеоклипът е заснет в Палау, а не в Китай, през 2017 г. и не е свързан с неотдавнашното огнище.

„[Нямах представа по време на снимките, че има такъв вирус“, разказва тя и добавя, че „просто се е опитвала да се запознае с живота на местните хора“.

"Не знаех, че прилепът е основен резервоар на вируси ... Наистина не проверих информацията и не си обясних опасната им същност."

Прилепите не са особено често срещана храна в Китай, според BBC и търсенето на точния произход на вируса все още продължава.

Кредит: AsiaWire

2. Има патент за ваксина срещу вируса

Няколко популярни публикации във Facebook, туитове и статии твърдят, че новата епидемия от коронавирус е свързана с изтекъл патент като някои твърдят, че вече съществува ваксина срещу вируса.

Един републиканец, който се кандидатира за Сената на САЩ от Масачузетс, наскоро сподели публикация, която твърди: „Коронавирусният ПАТЕНТ е собственост на Института Пирбрайт".

Простият проблем на тази теория е, че има много видове коронавируси като и седемте вида могат да заразяват хората.

Терминът описва група вируси, които могат да причинят респираторни инфекции, вариращи от обикновената настинка до по-опасни състояния като SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (Близкоизточен респираторен синдром).

Коронавирусът от Ухан е нов щам и в момента няма ваксина за него.

Има патент от "Пирбрайт", но той е за различен тип коронавирус, вируса на инфекциозния бронхит по птиците, който заразява домашните птици и институтът не работи в момента със щамове на коронавирус, които засягат хората.

3. Бил Гейтс е свързан с епидемията

Във връзка с конспирацията за Института "Пирбрайт" някои хора се опитват да свържат Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс с огнището, поради многомилионната безвъзмездна помощ, дадена на изследователската група от фондацията.

Ето обаче какво заяви Тереза ​​Моган, говорител на "Пирбрайт", пред Buzzfeed News, за тази връзка:

„Патентната работа, цитирана в теориите на конспирацията, включва само вируса на инфекциозния бронхит (IBV) и ние направихме четири промени в гена, отговорни за репликацията на генетичния материал на вируса.

„Това отслаби вируса, така че той вече не може да причини заболяване и има потенциал да бъде използван като ваксина, но все още не е разработена.

„Патентаната работа е завършена през 2015 г. и не се финансира от Фондация Бил и Мелинда Гейтс.“

Финансирането не означава нищо, което да докаже или дори предположи, че фондацията Гейтс е знаела за избухването на коронавируса предварително или е играла роля за причиняването му.

Flickr (CC BY-ND 2.0)

4. Бил Гейтс е предвидил 65 милиона смъртни случая в епидемия на коронавирус. Откъде е знаел?  

Фондацията на американския милиардер е обвинена, че е предвидила "до 65 милиона смъртни случая", свързани с коронавируса, по време на симулация на пандемия. Любителите на конспирациите твърдят, че Бил Гейтс стои зад епидемията, за да продава своя ваксина. 

Преди няколко месеца бившият директор на Microsoft проведе учение наречено Event 201, което симулира огнище на нов вирус, убиващ 65 милиона души за 18 месеца. Идеята на симулацията е проста - глобализация в името на спасението. В това учение се включват известни фармацевтични гиганти и представители на Пентагона. Времето на симулацията не може да бъде съвпадение според теоретиците на конспирацията - когато бе проведен, коронавирусът не съществуваше. Той трябва да е или Нострадамус, или човекът, който е създал вируса. Затова това учение директно потвърждават участието на Гейтс в тази епидемия, твърдят разпространителите на този мит.

Всъщност учението Event 201, което се проведе през октомври от Центъра за здравна сигурност на Университета "Джонс Хопкинс", се фокусира върху готовността да се противодейства при извънреден случай на „тежка пандемия“, но не са правени прогнози за броя на смъртните случаи в реалния живот.

„Въпреки че нашето учение включваше нов фиктивен коронавирус, данните, които използвахме за моделирането на потенциалното въздействие на този фиктивен вирус, не са подобни на nCoV-2019 [вируса, открит в Китай]“, заявяват от "Джонс Хопкинс".

„За сценария [на учението] моделирахме фиктивна пандемия на коронавирус, но изрично декларирахме, че това не е прогноза. Напротив, упражнението служи за изтъкване на предизвикателствата на подготовката и реагирането, които вероятно биха възникнали в случай на много сериозна пандемия".

"Не сме прогнозирали, че епидемията от nCoV-2019 ще убие 65 милиона души", се казва в изявлението на Центъра за здравна сигурност на "Джонс Хопкинс".

Всъщност наскоро Forbes съобщи, че Бил и Мелинда Гейтс даряват 100 милиона долара за изследвания и създаване на ваксина срещу коронавирус, което бе обявено като част от искането на Световната здравна организация (СЗО) за 675 милиона долара в глобален принос за борба с разпространението на болестта.

5. Коронавирусът е следствие от „програма за биологично оръжие“

Друга необоснована теория, появила се в социалните медии, е предположението, че вирусът е свързан с „тайна програма за биологично оръжие“ в Ухан или че е бил пренесен нелегално от канадска лаборатория.

И двете твърдения нямат доказателства, които да ги подкрепят.

Въпросната канадска лаборатория е Националната лаборатория по микробиология във Уинипег, която през 2013 г. изследва нов клъстер от коронавирусни инфекции.

Както обаче бе споменато вече, има много видове коронавируси и в този случай лабораторията изследва MERS (Близкоизточен респираторен синдром).

Що се отнася до предполагаемата китайска програма, това е Националната лаборатория за биобезопасност в Ухан - биолаборатория, която изучава „най-опасните патогени в света“ - свързвана с китайската програма за биологична война, но Китай отрича да има такава програма и връзката между лаборатория и това огнище на коронавирус е недоказано.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че ранните доклади предполагат, че вирусът е възникнал от пазара на морски дарове и животни в Ухан.

Както CDC, така и Световната здравна организация все още изследват причината за епидемията, но нито една от тях не предполага, че е свързана с биологични оръжия.

Снимка: American Forces Press Service

6. Може ли вирусът да бъде излекуван чрез пиене на "белина"?

Едно от най-странните твърдения, свързани с коронавируса, идва от привържениците на теорията на конспирацията QAnon - крайно дясна теория на конспирацията, която предполага, че съществува таен заговор на предполагаемо "правителство в сянка" срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Daily Beast съобщава, че привържениците на QAnon са предложили да се пие „минерален разтвор-чудо“ (Miracle Mineral Solution - MMS)- известен също като хлорен диоксид, който се използва като дезинфектант - като начин за борба с коронавируса.

Миналата година Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предупреди хората да не пият MMS, рекламиран и като средство лечение на аутизъм, рак и ХИВ/СПИН и го определи като "опасна белина", който може да причини "сериозни и потенциално животозастрашаващи странични ефекти".

Експертът по обща и неорганична химия към БАН Нина Нанкова обясни по повод предлагането на MMS и в България, че въпросният продукт е по-опасен от белина. Според нея той е силен окислител, който при взаимодействие с вода образува киселини. Може да предизвика сериозни раздразнения, изгаряния на очите и носната лигавица. 

„Процесът на одобрение на лекарството на FDA гарантира, че пациентите получават безопасни и ефективни лекарствени продукти“, се казва в изявление на FDA.

„Чудодейният минерален разтвор и подобни продукти не са одобрени от FDA и приемането на тези продукти е все едно да се пие белина“.

Източник: 

Coronavirus: The truth about the conspiracy theories and fake news on China’s outbreak, Independent

Coronavirus : Non, la fondation de Bill et Melinda Gates n’a pas prédit « jusqu’à 65 millions de décès » liés à la souche chinoise, 20minutes

DISINFO: BILL GATES IS SPONSORING THE CORONAVIRUS

Bill And Melinda Gates Donate $100 Million To Coronavirus Vaccine Research And Treatment. Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

10.02 2020 в 22:59

Ако някой е способен да повярва в "чудодейния минерален разтвор", защо трябва да му пречим да го пие?
Все пак еволюцията има нужда от естествения подбор.