BioNTech обещава да увеличи производството на ваксини, за да запълни недостига

Ваня Милева Последна промяна на 04 януари 2021 в 14:13 1806 0

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

Германската фирма BioNTech заяви в петък, че ще побърза да увеличи производството на своята ваксина срещу COVID-19, за да запълни "празнината" в Европа, оставена от липсата на други одобрени ваксини.

Ваксината, разработена от BioNTech и американския й партньор Pfizer е първата, която бе одобрена в Европейския съюз в края на декември.

Страни, включително Великобритания, Канада и Съединените щати, одобриха по-рано ваксината на Pfizer/BioNTech и оттогава дадоха зелена светлина и на други ваксини от американската фирма Moderna или Oxford/AstraZeneca, а ваксинацията в ЕС изостава.

"Настоящата ситуация не е розова, има недостиг, защото липсват други одобрени ваксини и ние трябва да запълним тази празнина с нашата ваксина", заяви съоснователят на BioNTech Ур Шахин пред седмичник Der Spiegel.

Критиката към бавния темп на разпространение на ваксините в Европа нарасна през последните дни.

В Германия, където акцентът е поставен върху инокулирането на възрастни хора в домовете за възрастни хора, възрастните лекари се оплакаха, че болничният персонал е оставен да чака, въпреки че е в приоритетните групи.

Ще може ли Европа да избира

Във Франция се наблюдават подобни оплаквания, което кара правителството да обяви, че здравните работници на възраст над 50 години могат да получат ваксина от понеделник - по-рано от първоначално планираното.

Част от проблема е, че ЕС постави сравнително ниска поръчка от 300 милиона дози за своите 27 държави-членки, а договорът бе подписан едва през ноември, по-късно от други страни.

Съоснователят на BioNTech Йозлем Туречи, която е и съпруга на Шахин, заяви пред Spiegel, че ЕС е предполагал, че ще има "кошница от различни доставчици", от които да избира, предвид глобалната надпревара за разработване на ваксина.

"Такъв подход има смисъл. Но след това в един момент стана ясно, че мнозина няма да могат да изпълнят бързо [изискванията и производството]"

Шахин съобщава, че BioNTech има за цел да създаде ново производствено предприятие в германския град Марбург през февруари, "много по-рано от планираното", което след това трябва да може да произведе допълнителни 250 милиона дози през първата половина на 2021 година.

Туречи заявява също, че са сключили сделки и с пет фармацевтични производители в Европа за увеличаване на производството, а преговорите с други специализирани фирми продължават.

"До края на януари трябва да имаме яснота какво и колко повече можем да произведем", отбелязва Шахин.

BioNTech и Pfizer първоначално се стремяха да доставят 1,3 милиарда дози по целия свят тази година, достатъчно за имунизиране на 650 милиона души.

ИзточникGermany's BioNTech racing to ramp up vaccine production, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !