Биолог открива случайно ужасяващ паразит, заел мястото на езика на рибата, която изучава

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 август 2020 в 12:42 9535 0

Кредит Kory Evans / Rice University

Биолог от Университета Райс, Тексас, изучава еволюцията на формата на черепа при рибите, когато при сканиране на на пръв поглед обикновена лъчеперка, той открива нещо ужасяващо.

Кори Евънс (Kory Evans) от Департамента по бионауки в Университета Райс прави сравнение между дигитални рентгенографски снимки на риби, когато открива, че в устата на една Olisthops cyanomelas, на мястото на езика се намира паразитно равноного, което "на практика е станало нов език" и го споделя в Twitter.

"Понеделниците обикновено не са толкова вълнуващи. Открих равноного, което изяжда езика (лилаво) при сканирането на нашите лъчеперки тази сутрин, докато ги дигитализирах".

Въпреки че не е ясно от кой вид е паразитът, заменил езика на злощастната риба, един от най-известните видове е Cymothoa exigua. Това е особен вид равноного, което влиза в тялото на рибата през хрилете и остава там докато достигне зрялост. Тези паразити са хермафродити и при навлизането през хрилете са мъжки. Скоро след това те се развиват във функциониращи мъжки или женски.

Мъжките се прикрепват към дъгите на хрилете. Женските изпълзяват от хрилете и се насочват към езика. Използвайки предните си крака те прекъсват кръвоносните съдове в езика на рибата и започват да се хранят с неговата кръв. Без кръвоснабдяването си, езикът изсъхва и отпада. С това пълноценно хранене женските скоро нарастват до размера на езика на рибата - около 8-29 мм дължина и 4-14 мм ширина. Те се прикачват към остатъка от езика с крака, подобни на куки и се превръщат в псевдо-език. 

Има много малки показания за затруднено хранене или дишане на рибите-гостоприемник, което кара учените да смятат, че паразитът успешно служи като механичен заместител на езика на рибата, въпреки че очевидно и се храни от храната, приета от нея. Според изследване от 2012 г. това е единственият случай при животните, когато паразитът замества функционално структура на гостоприемника. 

Евънс разказва, че лъчеперките са доста особени, дори когато не са похитени от паразити.

"Те имат втори комплект челюсти в гърлото си, както във филма "Пришълецът". Те могат да погълнат охлюв и да генерират достатъчно сила, така че с вторите си челюсти да счупят черупката в гърлото си."

Някои лъчеперки, например рибите папагал - семейство Scaridae, имат подсилени клюнове, достатъчно твърди, така че да се хранят с корали. А видът Epibulus insidiator може да изхвърли челюстта си напред до 65% от дължината на главата, така че да улови измъкваща се плячка.

Източници: IFLScience - Biologist Makes Horrifying Discovery Where Tongue Should Be In Fish Scan

Live Science - Meet the 'vampire' parasite that masquerades as a living tongue

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !