Биологичните характеристики се наследяват не само чрез ДНК, според ново изследване

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 08:31 12642 0

Наследствените характеристики, които преминават от поколение на поколение не се определят единствено от ДНК, а може да се управляват и от друг материал в клетките - хистоните, показва ново проучване, публикувано в списание  Science.

Учените са изследвали хистоните - група протеини в клетъчното ядро, които не са част от генетичния код, но участват в опаковката на веригите на ДНК, около тях, като около макари, сърцевина, е увита ДНК. Хистоните играят важна роля в регу­лацията на генната активност. Схемата им всъщност е много по-сложна и има спирален жлеб, улесняващ нагъването на ДНК. 

Изследователите са установили, че срещащите се в природата изменения на тези протеини, влияещи върху това как те контролират гените, може да се запазват и пренасят от едно поколение към следващото.

Откритието показва за първи път, че ДНК не е единствено отговорна за това как се предават наследствените белези. Това проучване отраря възможности за нови изследвания, отговарящи на въпросите как и кога този начин на наследяване се появява в природата, как се свърза с конкретни черти или условия.

Това откритие дава също насоки за изследвания дали промените в хистоните, причинени от условията на околната среда - като стрес или храна - могат да повлияят функциите на гените, предавани на поколенията.

Изследването потвърждава съществуващите отдавна очаквания сред учените, че гените могат да бъдат контролирани през поколенията от тези промени. Въпреки това, той остава да се види как общ процес е, казват изследователите.

Учените тествали теорията чрез извършване на експерименти с дрожди с подобен на човешките клетки механизъм на контрол върху гените. Те въвеждат изменения в хистона, имитиращи промените, които съществуват в природата, което го кара да се изключи близките гени. Ефектът се наследява от следващите поколения на клетките на дрождите.

"Ние показахме, без съмнение, че промените в макарите на хистоните, които изграждат хромозомите могат да се копират и преминават от поколение на поколение. Нашето откритие потвърждава идеята, че наследствените белези могат да бъдат епигенетични (влияние на средата върху гените), което означава, че те не зависят единствено от промените в гените на ДНК." - е заявил професор Робин Олшар (Robin Allshire), ръководител на изследването от колежа за биологични науки на Университета на Единбург.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !