Биолози твърдят, че помощта за животните може да бъде вредна

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2015 в 15:56 2925 0

Дейността на хората за осигуряване на храна за някои видове може да доведе до много негативни последици като например разпространението на инфекциозни заболявания сред животните и отслабването на имунната им система, твърдят учени. Повече информация за резултатите от изследването може да бъде намерена в списание Ecology Letters.

Биолозите са анализирали над 20 изследвания, разказващи за осигуряването на допълнително захранване на диви животни, с което хората са се опитвали или да подкрепят малобройни популации, или да компенсират нанесените човека вреди върху естественото местообитание на животните. Освен това, учените взели под внимание данните за инфекциозните болести, засягащи конкретни популации.

Резултатите показват, че добрите намерения на хората твърде често носят негативни последици. Когато няколко популации от един и същи вид използват едно и също място за храна, то често се превръща в източник на инфекциозни заболявания, които могат да се предадат и на човека. Има и случаи, когато предоставената храна от хората е малко по-различна от това, което животните намират в естествената си среда, а това води до проблеми с храносмилателния тракт, а понякога и с имунната система. Учените твърдят, че да се помага на животните е необходимо, но подходът към този въпрос трябва да е по-внимателен и обмислен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !