Биолозите имат амбициозен нов план за възкресяване на изчезналия вълнест мамут

Ваня Милева Последна промяна на 15 септември 2021 в 00:01 16557 2

Кредит: Wikimedia Commons

Могат ли изчезналите видове да бъдат възкресени? Една фирма за биологични науки е сигурна, че може, обявявайки намерението си да използва нововъзникнали технологии, за да възстанови вълнестия мамут в арктическата тундра.

Новата компания Colossal, подкрепена от партньорството си с харвардски генетик, заявява, че усилията й за "възкресяване" на вида имат потенциал да закрепят работещ модел за възстановяване на увредени или изгубени екосистеми и по този начин да помогнат за забавяне или дори спиране на последиците от изменението на климата.

„Никога досега човечеството не е било в състояние да използва възможностите на тази технология, за да възстанови екосистемите, да излекува нашата Земя и да съхрани нейното бъдеще чрез повторното заселване на изчезнали животни“, отбелязва в изявление младият технологичен предприемач Бен Лам (Ben Lamm), главен изпълнителен директор и съосновател на Colossal. 

Бен Лам (Ben Lamm), главен изпълнителен директор и съосновател на Colossal, Кредит: Wikimedia Commons

"Освен за завръщането на древни изчезнали видове като вълнестия мамут, ние ще можем да използваме нашите технологии, за да помогнем за запазването на критично застрашени видове, които са на ръба на изчезването, и да възстановим животните, за чиято гибел има пръст човечеството".

"Изменението на климата може да бъде свързано с човешката дейност, така че наш дълг е да възстановим Земята в по-добро здравословно състояние. Това може да започне с нова вълна от ударна консервационна дейност и възстановителна биология", пишат от компанията Colossal в twitter.

Вълнестите мамути са обитавали голяма част от Арктика и съществували са заедно с ранните хора, които са ловували огромните тревопасни животни за храна и са използвали бивните и костите им като инструменти.

Животните са измрели преди около 4000 години. В продължение на десетилетия учените изравят парченца бивни, кости, зъби и коса на мамут, за да извлекат и опитат да секвенират ДНК на мамут.

Colossal има за цел да вмъкне ДНК последователности на вълнести мамути, събрани от добре запазени останки от вечно замръзналата почва, в генома на азиатските слонове, за да създаде „хибрид слон-мамут“.

Азиатските слонове и вълнестите мамути споделят 99,6 процента сходен ДНК състав, пише Colossal на своя сайт.

Съоснователят на компанията Джордж Чърч (George Church) е известен генетик и професор по генетика в Харвардското медицинско училище, който използва новаторски техники, включително технологията CRISPR, за да ускори възкресяването на видовете.

„Технологиите, открити в преследването на това грандиозно видение - жив, ходещ представител на вълнестите мамути - биха могли да създадат много значителни възможности в опазването и извън него“, се казва в изявлението на Чърч.

Огромните модели на миграция на вълнестия мамут се  считат за критично важни за запазването на здрава околна среда в арктическия регион.

Кредит: Colossal

От компанията Colossal заявяват, че възстановяването на животните има потенциал да съживи арктическите пасища, обширен регион, способен да се бори с изменението на климата като улавя въглерод и потиска метана.

„Най-важното заглавие на 20-ти век, безспорно е кацането на хора на Луната. През 21-ви век завръщането към живот на изчезнал вид ще има подобна тежест в историята на човечеството. Трудно е да си представим по-задълбочен проект от възкресяването на видове, считани някога за изгубени завинаги", казва Ричард Гариот, 2-ро поколение астронавт и новатор в областта на компютърните и видеоигри.

Източник: Bioscientists Have an Ambitious New Plan to Resurrect The Extinct Woolly Mammoth
Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

16.09 2021 в 11:56

Няма как да са живели в Арктика,тъй като,там няма какво да ручат...Май са живели по към екватора...и възкресяването на подобни организми,освен от меркантилна гледна точка не би имало никакъв научен смисъл,освен създаването на технологията,което на този етап,хем е забранено,хем е безсмислено....

6136

1

WOW

15.09 2021 в 16:48

Колегата е прекалил с гледането на Джурасик парк. Тези мамути са живеели в един друг, доста по-топъл свят. Така че явно няма да могат да спрат това което се нарича глобални климатични промени. Всеки животински вид си е имал своя екологична ниша и изчезването означава, че условията са се променили. Хората едва ли имат пръст в това защото по-това време в Сибир са живеели шепа диви племена на огромна територия. Сега е възможно да се сглоби някакъв генетичен хибрид, но той по-същество ще бъде нов вид. Този вид няма да има своя екологична ниша. Той ще живее в зоологическите градини и ще слузи за показ, т.е. за изкарване на пари. Някой си мечтае за истински Джурасик парк :)