Биомаркер за болестта на Паркинсон е намерен в урината

Той се явява ключ към нови подходи за неврообразна диагностика за предотвратяване развитието на болестта

Катя Димитрова Последна промяна на 11 юли 2016 в 11:00 4152 0

Кредит UAB

Съхранените проби от урина и мозъчно-гръбначна течност от пациенти с болестта на Паркинсон съдържат чисто нов тип на биомаркер - фосфорилиран протеин, който корелира с наличието и тежестта на заболяването, показва ново изследване.

За повече от пет години, проби урина и мозъчно-гръбначна течност от пациенти с Паркинсонова болест са били запазени във фризери на националното хранилище NINDS в САЩ, замразени с надеждата някой ден да спомогнат за по-подробното проучване на невродегенеративното заболяване.

Сега д-р Андрю Уест (Andrew West) и неговите колеги от университета в Алабама разкриват наличието на новия биомаркер, цитирани от сп. Neurology. Екип от Националния институт по здравеопазване и Фондация „Michael J. Fox“ задълбочават изследването, за да валидират биомаркера за употреба при бъдещи клинични процедури и мониторинг на ефикасността на потенциални нови лекарства за Паркинсон по време на лечението.

„Никой не смяташе, че ще бъдем в състояние да измерим активността на този протеин, наречен LRRK2, който обикновено се намира в невроните на мозъка“, коментира д-р Уест, директор на американския Центъра за невродегенеративните заболявания.

Той обяснява, че благодарение на тях, учените разполагат с нови биохимични маркери, ключ към нови подходи за неврообразна диагностика за предотвратяване развитието на болестта. По неговите думи, дните на сляпо изпитване на нови терапии за сложни заболявания като Паркинсон, за щастие са към своя край.

LRRK2 може да бъде пречистен от нов тип везикули, наречени екзозоми, които са намерени във всички човешки секрети като урина и слюнка. Клетките в организма продължително освобождават екзозоми, които съдържат смес от протеини, РНК и ДНК, получени от различни видове клетки.

Биомаркерът помага на лекарите да прогнозират, диагностицират и наблюдават болестта, тъй като той съответства на наличието или риска от заболяване, като неговите нива могат да се променят с напредването на болестта. Това ще помогне на предклиничните опити в лабораториите при бъдещи клинични изпитвания на медикаменти за лечение на Паркинсон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !