Бисерка Йовчева: Има трима българи в топ 20 на програмистите в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 юли 2017 в 10:55 18750 0

Бисерка Йовчева е главен асистент в Катедрата по компютърна информатика в Шуменския университет. Доктор по методика на преподаването по информатика. Чете лекции по програмиране и теория на графите.

Преди всичко обаче Бисерка Йовчева е учителка, треньорка на българския отбор по програмиране. В частната школа „А & Б“ в Шумен тя обучава и тренира млади програмисти от цялата страна - дистанционно и на място. 

Бисерка Йовчева, заедно с проф. Красимир Манев и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН),  е инициатор на EJOI – първата европейска младежка олимпиада по информатика, която ще бъде проведена в България от 7 до 13 септември. В нея ще участват 23 европейски държави и 96 състезателя.

Как възникна идеята за реализирането на Първата младежка европейска олимпиада по информатика?

Идеята за създаване на състезание за малки ученици (такива до 15 години, или по нашата образователна система до 8 клас) е доста стара – още когато в българските състезания по информатика създадохме условия на малките програмисти да се състезават. В съвременното олимпийско движение има много международни състезания, които са за ученици от гимназиална възраст. Започвайки подготовка по програмиране още от 10 годишна възраст, малките ученици имат нужда от стимул и състезанията са един добър такъв. Да успеят да се справят в състезанията с големите, обаче, се отдава на твърде малко деца, обикновено с доста над средните умствени заложби. Наличието на състезание, което да даде възможност на децата да се състезават със свои връстници стана необходимост.

През 2007 година колегите от Сърбия организираха първата Балканска младежка олимпиада по информатика. През следващата година в Шумен организирахме втората такава. В последствие се оказа, че тъй като участниците са твърде малко, е трудно да се намери домакин за всяка година. В случаите, когато нямаше такъв, използвахме Международния есенен турнир в Шумен за целта. Все пак, това създаваше неопределеност и не работеше в полза на авторитета на турнира.

Още една причина с проф. Красимир Манев (Президент на международната олимпиада по информатика) да настояваме за Европейска олимпиада, е тенденцията в последните години, азиатските страни да имат все по-големи успехи в развитието на IT – технологиите. Време е Европа да отговори по достоен начин на това предизвикателство.

Каква е възрастта, в която трябва да започне подготовката на учениците в областта?

За сега, в България започваме подготовка на децата по програмиране от 10-11 годишна възраст(4-5 клас). Но за да се подготви един добър програмист (в случая състезател по програмиране) по мои наблюдения са необходими минимум 4-5 години. Ето защо възрастта 10-11 години е добра за начало.

Каква е ситуацията с подготовката на ученици и съответно на кадри в Европа? Как бихте я сравнили с останалата част от света?

От гледна точка на участие в Международната олимпиада по информатика, в Европа са някои от водещите държави – Русия, Полша, Румъния и България. В ТОП-6 на най-добрите държави в света са още Китай и САЩ. Последните години, обаче, все повече азиатски държави започват да набират скорост и да се представят отлично. От гледна точка на нуждата от програмисти, проблемът е световен и аз не мисля, че за един програмист има голямо значение дали ще работи в Европа или другаде.

Какво е нивото на обучението по информатика в училище?

Тъй като в българското училище информатика в тази възраст (а и по-късно) не се изучава като официален учебен предмет, подготовката на децата се организира в извънкласни и извънучилищни форми за обучение. До момента обучение по програмиране се провеждаше в рамките на 2 учебни часа седмично само в 9-ти клас или в профилираните училища. Сега, в новите учебни планове дори това не е сигурно.

Друг проблем е липсата на подходяща методика за обучение на малки ученици, тъй като информатиката е изключително млада дисциплина в световен мащаб. За щастие, основите бяха положени преди години (2008) в Школа А&Б в Шумен, където създадохме и апробирахме подобна методика. Тя беше представена в моята дисертация и ѝ дадохме името „Спираловиден подход в обучението по програмиране“. След като стана ясно, че методиката дава резултати, сега тя се използва във всички школи по информатика в България.

Разкажете ни повече за школата „А & Б“, която е подготвила едни от най-успешните състезатели по информатика в България.

Школа А&Б е създадена през 1998 година, на 1 април ;) . Създадена е с цел да осигури допълнителна извънучилищна подготовка на ученици от всички възрасти. Още от самото начало ние създадохме и развихме собствена методика, за която говорих вече. Школата показа забележителни успехи. Години наред най-добрият състезател в България беше от нашата Школа. Това са, например Ростислав Руменов и Румен Христов, които са били съответно 6-ти и 2-ри в света. Те и сега са в ТОП – 20 на световната ранг-листа за всички времена, като Румен е четвърти в света.

Колко от вашите ученици са успели да се реализират в България?

Моите ученици се реализират успешно навсякъде. Имаме много реализирани в България. От 1998 до сега сме издали около 2000 удостоверения за завършени курсове на обучения в Школата. Повечето от тези деца се реализират в най-престижните фирми в България и света.

Какво е отношението на бизнеса в България към състезтелите в информатика? Смятате ли, че перспективата, която компаниите предлагат е достатъчно добра?

Хората от бизнеса си дават сметка, че един състезател по информатика е „дялан камък“. Нашите състезатели са много гъвкави и успешно се адаптират към различни колективи, различни платформи и стилове за програмиране. Българските компании се стараят да създадат достатъчно добри условия за реализация на кадрите. Причината, че голяма част от тях не остават в България се дължи по-скоро на проблеми в страната ни, а не на неподходящо отношение на бизнеса към тези кадри. Ето и сега, за ЕJOI имаме много спонсори и те са преди всичко от IT – бизнеса.

Къде се намира българският олимпийски отбор по информатика на световната карта?

В ТОП-6 на всички държави. В световната ранг-листа за всички времена, вторият е българин – Христо Венев от София.

Заедно със споменатите по-горе двама шуменци – в ТОП – 20 на света за сега има трима българи. Тази година очакваме да имаме и четвърти – Енчо Мишинев от Ямбол.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !