Благодарение на слънчевата светлина 10% от нефтения разлив се разтваря в морската вода

Ваня Милева Последна промяна на 18 февруари 2022 в 00:01 9320 0

Петно нефт, променено от слънчевата светлина, плаващо в Мексиканския залив след бедствието Deepwater Horizon през 2010 г. Екип изследователи на Океанографския институт Woods Hole установи, че близо 10 процента от петрола, плаващ в Мексиканския залив след разлива, се разтваря във водата от слънчева светлина - процес, наречен фоторазтваряне. Кредит: Cabell Davis III © Woods Hole Oceanographic Institution

Проучване, ръководено от Океанографския институт Woods Hole, разкри, че слънчевата светлина може да помогне за разтварянето на нефта в морската вода.

Разливът на петрол от Deepwater Horizon през 2010 г. бе най-големият морски нефтен разлив в историята на Съединените щати. Бедствието е причинено от експлозия на петролната платформа на Deepwater Horizon, която отне живота на 11 души и изхвърли близо 1 милион кубически метра суров петрол в Мексиканския залив. Нефтеното петно достига площ от 75 хиляди квадратни километра, което е около 5% от площта на Мексиканския залив.

Дванадесет години и стотици милиони долари по-късно учените все още работят, за да разберат къде е отишъл всичкият този петрол.

Най-често нефтът, разлят в морето, се утилизира чрез биоразграждане (микроорганизми, които консумират и разграждат нефта), изпаряване (течният нефт се превръща в газ) или засяда на бреговете.

Авторите на новото изследване, публикувано в Science Advances, твърдят, че почти 10% от нефта, плаващ в залива, се е разтворил в морска вода под въздействието на слънчева светлина в процес, наречен фоторазтваряне.

Специалистите казват, че количеството нефт, разтворено от слънчевата светлина, е сравнимо с количеството, което е било изхвърлено на брега, както и количеството, подложено на биоразграждане.

„Процесът на фоторазтваряне на нефта всъщност е известен от повече от петдесет години“, коментира съавторът Колин Уорд (Collin Ward), асистент в  Катедра Геохимия и морска химия в Океанографския институт. „Но това, което е новото тук, е нашето разбиране как този процес варира в зависимост от дължината на вълната на светлината, която определихме с помощта на LED реактори. Това е ключовата информация, която ни позволи да оценим важността на този процес по време на разлив."

Новите измервания с помощта на светодиодите също така дават възможност да се определи кои условия са най-важни за контролиране на този процес. Екипът проверява хипотетични сценарии на разливи с различна дебелина на петното, сезони, места по света и видове светлина. Това, което забелязват, е, че някои от тези променящи се условия са по-важни от други.

„Важността на този процес се променя драстично, ако се разглеждат тънки или дебели петролни петна“, отбелязва водещият автор Даниел Хаас Фрийман (Danielle Haas Freeman) от Масачузетския технологичен институт. „Открихме също, противно на общоприетото схващане, че този процес е уместен в арктическите води, което е особено важно откритие, като се има предвид очакваното увеличение на трафика на товарни кораби и повишения риск от разливи в този регион. Този вид моделиране е от решаващо значение при прогнозиране на разливи и отчитане на въздействията им върху морските екосистеми."

Ако това е вярно и част от нефта се разтваря на слънчева светлина, тогава по-малко петрол се оказва в чувствителните крайбрежни екосистеми. Но първо, казват експертите, е необходимо да се проучи как веществата, образувани от нефта под въздействието на слънчевата светлина, влияят на живите организми и да разберем дали този ефект ще бъде положителен или отрицателен.

В близко бъдеще ще бъдат проведени експерименти и ще се изследва разлагането на петролни продукти под въздействието на ултравиолетова и видима светлина. 

Справка: Sunlight-driven dissolution is a major fate of oil at sea
DANIELLE HAAS FREEMAN AND COLLIN P. WARD
SCIENCE ADVANCES • 16 Feb 2022 • Vol 8, Issue 7 • DOI: 10.1126/sciadv.abl7605

Източник: Dissolving oil in a sunlit sea, Woods Hole Oceanographic Institution

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !