25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Блондинките имат по-високо IQ от брюнетките, сочи проучване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 март 2016 в 15:31 179434
Снимка: www.matthewwoodward.co.uk

Изследване е установило, че широко разпространеното мнение, че блондинките са глупави, няма основание

Проучването е проведено от специалисти от Университета в Охайо, а констатациите са публикувани в изданието Economic Bulletin.

Изследователят Джей Загорски (Jay L Zagorsky) е проучвал данни, събрани през 1979 г. и за интелектуалните показатели на американците. Като цяло са разгледани данни на няколко хиляди души от САЩ, както жени, така и мъже. Проучването засяга не само измерване на коефициента на интелигентност, но също така и постижения в живота, както и редица други социални фактори. По онова време никой от експертите не обърнал внимание на цвета на косата, защото изследователите най-вероятно са имали други цели, а не да анализират данните за блондинки, брюнетки и червенокоси жени.

Според констатациите на Загорски мнението, че блондинките са по-глупави, няма никакво основание, а се дължи само на предразсъдъци и клишета. Оказало се, че блондинките средно са по-интелигентни и успешни жени от тези с различен цвят на косата. Тяхното IQ средно е 103.2 пункта, което е най-високо в сравнение с брюнетките, които имат IQ 102,7 и червенокосите - 101.2 точки.

За една блондинка, според учения, вероятността да стане "гений" е малко по-висока от тази на другите жени. Един от основните изводи на Загорски може да бъде обобщено така: блондинките не са по-глупави от жените с друг цвят на косата, а понякога дори и по-умни от тях

Русите мъже също показали IQ, неразличаващо се много от това на другите участници в проучването. Интересен момент е, че мъжете блондини са много по-малко, отколкото жените. Това води до естествения извод, че много от жените по време на изследването са посочвали цвета, в който е боядисана косата им по време на проучването. В същото време реалният цвят на косата им може да е съвсем различен.


Go-Go 24.03 2016 в 14:09 4
+ 0
- 0
Русо гладно нема
haha 24.03 2016 в 06:48 3
+ 7
- 0
Сега ако бяха направили по-мащабно изследване с подобно твърдение, да речем бяха казали че русите хора като цяло имат по високо ай кю от тъмнокосите, дали нямаше някой да ги обвини в расизъм, нацизъм и прочее ? Ама щом само за жените могат да се твърдят разни идиотизми - давай, новина да има, то жените кой ги брои за хора. ;)
поп Дръвчо 23.03 2016 в 22:48 2
+ 9
- 0
Данни от 1979г, неточно зададени въпроси и разлика по-малка от точността с която обичайно се определя IQ.

Звучи като български министър-председател когато обяснява за корупция.
некой 23.03 2016 в 20:55 1
+ 12
- 0
" много от жените по време на изследването са посочвали цвета, в който е боядисана косата им по време на проучването"

В един стар виц това се наричаше 'изкуствен интелект'
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.