Blue Origin извърши грандиозен тестов старт (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 януари 2021 в 09:22 3560 0

Кредит Blue Origin

Компанията за изследване на космоса Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос успешно изстреля своята ракета New Shepard на тестовата си площадка в Тексас на 14 януари 11:57 a.m. ET (18:57 българско време). Стартът поставя основите на далеч по-амбициозното начинание на Blue Origin за кацане на астронавти на Луната.

Макар че е 13-ият успешен старт на ракетата, това бе първият полет на модернизираната капсула NS-4, предназначена за екипаж на компанията,  съдържаща шест места, дисплейни панели и контрол на температурата - и с манекен с човешки размер на борда за събиране на данни.

Манекенът Скайуокър

Ракетата с манекена „Скайуокър“, заемащ едно от шестте места, бе изстреляна до височина от 107 км, доста над линията на Карман, общоприетата граница на космоса.

Няколко минути след излитането ускорителят на ракетата направи успешно кацане на четири удължени крака, напомнящи тези на първата степен на Falcon 9 на SpaceX. Капсулата, предназначена един ден да пренесе туристи в космоса, направи още по-нежно завръщане, подпомогната от три големи парашута.

Ракетата New Shepard е създадена отдавна. Ракетата е в седмата си година на полетни изпитания, но полети с екипаж не се очаква да се случат преди 2022 г. Най-големият й конкурент SpaceX е много по-напреднал, доставяйки първите си астронавти на  Международната космическа станция през август 2020 г.

Следваща спирка: Луна

Стартът поставя основите на далеч по-амбициозното начинание на Blue Origin за кацане на астронавти на Луната.

New Shepard използва ракетния двигател с течен водород и кислород BE-3 на компанията. Две оптимизирани за вакуум версии на тези двигатели ще носят орбиталната ракета-носител на Blue Origin New Glenn, която ще дебютира още тази година, както съобщава NASASpaceflight.

Двигателят на компанията BE-7, който в момента се тества, използва същото гориво като BE-3 и е проектиран да бъде използван на лунната мисия на Blue Moon Blue Moon. През август компанията достави пълен прототип на НАСА.

Източник: Watch Live: Blue Origin Launches ‘Mannequin Skywalker’ to Suborbital Space Gizmodo 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !