Blue Origin на Джеф Безос изпита аварийна система на височина 120 км (видео)

Компанията очаква да пусне първия полет с човек в космоса преди края на 2018 г. и да започне туристически полети през 2019 г.

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 юли 2018 в 08:12 3646 0

New Shepard на милиардера Джеф Безос извърши тест на аварийната спасителна система на пътническата капсула на ракетата New Shepard на висока надморска височина след отделяне от ракетата.

Стартиайки от Западен Тексас снощи, 18 юли, в 18:35 българско време, ракетата и космическия кораб се излетяха към космоса, преди да се разделят след около 2 минути и 40 секунди. Тогава, три минути след старта, аварийният двигател на капсулата се запали, за да издърпа космическия кораб бързо нагоре и далеч от ракетата носител.

Космическият апарат се избигна на надморска височина от около 120 км - нов рекорд за Blue Origin, пише The Verge.

След около 11 минути от старта успешно се приземиха както ракетата за многократна употреба New Shepard, така и пътническата капсула.

В изявление на компанията от 17 юли се казва, че целта на тази девета мисия е да се провери аварийната спасителна система на капсулата на най-високата надморска височина досега, за да се провери "дали астронавтите могат да се измъкнат от аварии по всяко време на полета".

Пилотируеманата капсула стартира вертикално с едностепенна многократно използваема ракета и след това се връща на Земята с помощта на парашути. Системата е кръстена на Алън Шепърд - първият американски астронавт, който извърши суборбитален полет.

Blue Origin ще проведе "още няколко теста", преди да пусне хората на New Shepard, заяви коментаторът на старта, Ариана Корнел, по време на предаването на живо. Това отваря възможност за хората - може би включително и самият Безос - да полетят с New Shepard в края на тази година.

Blue Origin смята да осъществи първия космически полет с човек преди края на 2018 г. и да започне редовни туристически полети  през 2019 г. Полетът за туристи с кораба New Shepard на компанията Blue Origin ще струва около 200-300 хиляди долара.

Освен Blue Origin с подготовката на суборбитални туристически маршрути вече активно е ангажирана и компанията Virgin Galactic. Наскоро тя проведе втори полет на космическия си кораб VSS Unity с включени двигатели, но полетът не бе субкорбитален - корабът се изкачи на височина от около 35 километра. Ръководителят на Virgin Galactic, Ричард Брансън, заяви през май, че преди началото на космическите полети на корабите на компанията остават месеци, а не години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !