Boeing ще използва Кейп Канаверал за космическия си самолет (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юни 2017 в 09:08 3560 0

Източник: Boeing

Суборбиталният космически самолет за многократна употреба на Boeing , който ще има размерите на бизнес самолет, вероятно ще бъде изстрелван и ще се приземява на Кейп Канаверал от 2020 г., съобщи Space flight now.

Boeing спечели в края на май търг за конструиране на апарата на стойност 146 милиона долара при конкуренцията на Northrop Grumman и Masten Space Systems.

Самолетът XS-1 е разработван от Boeing и Агенцията за изследвания към Министерството на отбраната на САЩ DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Той е конструиран за бърза повторна употреба. Предвидено е да излита вертикално като ракета, но без екипаж, да пътува отвъд ръба на космоса, да разгъне горната си степен и след това да се приземи обратно на земята върху писта за инспекции и нова употреба.

Когато влезе в действие след серия от суборбитални и орбитални тестови полети, XS-1 и заменяемата му горна степен могат да разполагат сателити до 1 300 кг на ниска орбита около Земята.

“XS-1 няма да е нито традиционен самолет, нито традиционна ракета-носител, а комбинация от двете, като целта е да се намалят разходите по изстрелването и да се подмени сегашното разочароващо дълго време на чакане за изстрелване по поръчка", обяснява Джес Спонабъл (Jess Sponable), програмен мениджър на DARPA. "Приветстваме напредъка на Boeing върху XS-1 по време на първа фаза от програмата и сме се насочили към продължаване на близкото си сътрудничество по този фази 2 и 3 - производство и полет", добавя ученият.

Източник: Boeing 

Министерство на отбраната на САЩ разглежда Experimental Spaceplane или XS-1 като възможност светкавична подмяна на загубени военни или търговски сателити, на разположение за изстрелване до дни, вместо сегашните месеци или години. Крайната цел на програмата е самолетът да бъде изстрелван по 10 пъти за 10 дни с повтарящи се операционни разходи от по-малко от 5 милиона долара на полет, в това число разходите по еднократната горна степен.

Boeing нарича тестовия си самолет Phantom Express.

Говорителят на DARPA Рик Уайс (Rick Weiss) съобщи, че Кейп Канаверал ще бъде базата за тестовите полети на Phantom Express.

“Phantom Express е конструиран да разчупи и трансформира процеса на изстрелване на сателити, познат в момента, като създаде нова възможност за изстрелване в космоса по поръчка, която може да бъде постигната с по-малко разходи и риск", коментира Дарил Дейвис (Darryl Davis), председател на Boeing Phantom Works.

Първи кадри на тестовете на основните двигатели на самолета; Снимка: НАСА

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !