Болестта морбили се завръща навсякъде по света и причините трябва да ни засрамят

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 декември 2018 в 10:08 12590 0

Кредит Pexels

Светът не е направил достатъчно, за да подобри обхвата на ваксинирането и сега случаите на морбили се увеличават почти навсякъде по земното кълбо, съобщава доклад, публикуван от Световната здравна организация.

Миналата година според новия доклад на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ броят на съобщените случаи на морбили се е увеличил с повече от 30% в световен мащаб .

Специалистите предупреждават от години, че нещо подобно може да се случи. Тъй като въпреки че заболяването лесно може да бъде предотвратено чрез две дози ваксина, се нуждаем от около 95% покритие, за да спре появата на огнища, подчертава ScienceAlert.

Днес тази цел все още не е постигната. В продължение на почти десетилетие не успяхме да постигнем обхват на ваксинацията над 85 процента. И след години на намаляване, пропуските във ваксинирането най-накрая дадоха жертви.

През 2017 г. новият доклад установи, че в пет от шестте региона на СЗО по света се наблюдава тревожно увеличаване на огнищата на морбили, особено в Америка, Европа и Източното Средиземноморие. Само в региона на Западния Пасифик спада броят на случаите на морбили.

"Без спешни усилия за повишаване на обхвата на  ваксинациите и идентифициране на популациите с неприемливи нива на недостатъчно или неимунизирани деца, рискуваме да загубим десетилетия напредък в защита на децата и общностите срещу това опустошително, но напълно предотвратимо заболяване", предупреждава Сурья Сваминатан (Soumya Swaminathan), заместник-генерален директор по програми на СЗО.

За да разберем какво точно означава това за хората, трябва само да погледнем назад няколко поколения.

Преди 1963 г., когато няма още ваксина срещу морбили, светът претърпява сериозна епидемия от морбили на всеки няколко години, причинявайки съответно 2,6 милиона смъртни случая годишно.

Пет десетилетия по-късно човечеството е по-близо от всякога до елиминирането на тази силно заразна и потенциално смъртоносна болест. В действителност, страни като САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Япония успяват да го направят и още много други народи са на ръба да направят същото.

Благодарение на усилията в световен мащаб от началото на века ваксината срещу морбили е спасила над 21 милиона живота, намалявайки глобално жертвите с 80 на сто само за 17 години.

Но след години напредък нещата започнаха да се променят, благодарение в голяма степен на липсата на финансиране и на покачването на дезинформацията.

"Завръщането на болестта морбили буди сериозно безпокойство, като се появяват огнища в региони и особено в страни, които са постигнали или са близо до постигане на елиминирането на морбили", коментира Сваминатан.

През 2017 г. според доклада 20,8 милиона деца по света не са получили първата си ваксина срещу морбили.

"Увеличаването на случаите на морбили е дълбоко тревожно, но не е изненадващо," отбелязва в сайта на СЗО Сет Бъркли (Seth Berkley), главен изпълнителен директор на Gavi, the Vaccine Alliance.

Повечето експерти в областта на общественото здравеопазване забелязват тази тенденция в продължение на години.

Тъй като представлява много по-малка заплаха днес, много страни станаха небрежни в опитите си да осигурят елиминирането на морбилито. Освен това, фалшиви слухове, погрешни схващания и митове за ваксините са сред причините за появата на скорошните огнища.

В Европа например е особено очевидно влиянието на дезинформацията за ваксината против морбили, където обхватът на ваксинирането в някои райони спадна под 70%.

"Подценяването на болестта и разпространението на лъжи за ваксината в Европа, колапсът на здравната система във Венецуела и несигурност и ниско имунизационно покритие в Африка се съчетават, за да доведат до глобално възраждане на болестта морбили след години напредък", обяснява Бъркли.

Авторите на доклада призовават за спешни действия. Те казват, че се нуждаем от устойчиви инвестиции, така че рутинните услуги за ваксиниране да бъдат засилени, особено сред най-бедните и най-маргинализираните общности.

В същото време авторите твърдят, че трябва да осигурим обществена подкрепа за имунизациите, като се борим с дезинформацията и колебанието около ваксините колкото се може по-скоро.

"Съществуващите стратегии трябва да се променят: трябва да се положат повече усилия за увеличаване на рутинното имунизиране и укрепване на здравните системи", твърди Бъркли.

"В противен случай ще продължим да регистрираме едно избухване след друго".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !