Болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен могат да влошат артритното възпаление

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2022 в 00:01 3117 0

Кредит Wikimedia Commons

Приемането на противовъзпалителни болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен за остеоартрит може да влоши възпалението в колянната става с течение на времето според ново проучване, представено на годишната среща на Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA).

Остеоартритът е най-честата форма на артрит, засягащ повече от 500 милиона души по света. Най-често се среща в ръцете, бедрата и коленете. При хора с остеоартрит, хрущялът, който омекотява ставата, постепенно се износва. Артритът често е придружен от възпаление или подуване на ставата, което може да бъде болезнено.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) обикновено се предписват за болка и възпаление при остеоартрит. Но малко се знае за дългосрочните ефекти на тези лекарства върху прогресирането на заболяването.

„Към днешна дата не е одобрена лечебна терапия за излекуване или намаляване на прогресията на остеоартрит на коляното“, заявява водещият автор на изследването, Йохана Лютженс (Johanna Luitjens), постдокторант в Катедрата по радиология и биомедицински изображения в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

НСПВС често се използват за лечение на болка, но все още е отворен въпрос как употребата на НСПВС влияе върху резултатите при пациенти с остеоартрит. По-специално, въздействието на НСПВС върху синовита или възпалението на мембраната, покриваща ставата, никога не е било анализирано с помощта на базирани на ЯМР структурни биомаркери.

Д-р Лютженс и колеги ѝ анализират връзката между употребата на НСПВС и синовит (възпалително заболяване на ставите) при пациенти с остеоартрит на коляното и правят преценка как лечението с НСПВС влияе върху структурата на ставите с течение на времето.

„Синовитът подпомага развитието и прогресирането на остеоартрита и може да бъде терапевтична цел“, посочва д-р Лютженс. 

„Ето защо целта на нашето проучване беше да анализираме дали лечението с НСПВС оказва влияние върху развитието или прогресията на синовита и да проучим дали биомаркерите за образна диагностика на хрущяла, които отразяват промените при остеоартрит, се влияят от лечението с НСПВС."

За целите на проучването 277 участници от кохортата на Инициативата за остеоартрит с умерено тежък до тежък остеоартрит и продължително лечение с НСПВС за поне една година между началния етап и четиригодишното проследяване са включени в проучването и сравнени с група от 793 контролни участници, които не са били лекувани с НСПВС. На всички участници е направен 3Т магнитно-резонансна томография (МРТ) на коляното първоначално и след четири години. Снимките са оценени за наличие на биомаркери на възпаление.

Дебелината на хрущяла, съставът му и други МРТ измервания са послужили като неинвазивни биомаркери за оценка на прогресията на артрита.

Резултатите не показват дългосрочна полза от употребата на НСПВС. Възпалението на ставите и качеството на хрущяла са били по-лоши в началото при участниците, приемащи НСПВС, в сравнение с контролната група, и са се влошили при четиригодишното проследяване.

Мастната подложка в съседство с капачката на коляното (мастна подложка на Хофа, инфрапателарна мастна подложка) може да промени сигнала си при ЯМР, когато коляното е възпалено. (A) Нормално коляно без признаци на възпаление. (B) Стрелка, сочеща към описана област с по-висок сигнал (ярки линии) в областта на мастната подложка (обикновено тъмна), което е показателно за започваща възпалителна реакция. (C) Цялата мастна възглавница е с по-висок сигнал (светлосив цвят с бели линии), което е признак на прогресиращо възпаление на колянната става. Кредит: RSNA and Johanna Luitjens

„В тази голяма група участници успяхме да покажем, че няма защитни механизми под въздействието на НСПВС за намаляване на възпалението или забавяне на прогресирането на остеоартрита на колянната става", отбелязва д-р Лютженс.

„Употребата на НСПВС заради противовъзпалителната им функция е често пропагандирана за пациенти с остеоартрит през последните години и трябва да бъде преразгледана, тъй като не можа да се докаже положително въздействие върху възпалението на ставата."

Според д-р Лютженс има няколко възможни причини, поради които употребата на НСПВС увеличава синовита.

„От една страна, противовъзпалителният ефект, който обикновено се получава от НСПВС, може да не предотвратява ефективно синовита, като прогресивните дегенеративни промени водят до влошаване на синовита с течение на времето", посочва Лютженс.

„От друга страна, пациентите, които имат синовит и приемат болкоуспокояващи лекарства, може да са физически по-активни поради облекчаване на болката, което потенциално може да доведе до влошаване на синовита, въпреки че в нашия модел коригирахме физическата активност."

Д-р Лютженс отбеляза, че в бъдеще трябва да се проведат проспективни, рандомизирани проучвания, за да се предоставят убедителни доказателства за противовъзпалителното въздействие на НСПВС.

Източник: Pain Relievers Like Ibuprofen and Naproxen May Worsen Arthritis Inflammation, Radiological Society Of North America, 108th Scientific Assembly and Annual Meeting of the Radiological Society of North America

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !