Болна от СПИН е победила болестта без лекарства

Кристин Каменова Последна промяна на 21 юли 2015 в 15:05 4719 0

HIV вирус

За първи път, след ранно лечение, продължило 6 години, болна от СПИН жена продължава да живее още 12 години, без да има следи от HIV вируса в кръвта й.

12 години след прекъснато HIV лечение, жената все още живее. Младото момиче е родено с вируса и 18 години по-късно, нивото на болестта в кръвта й е неоткриваемо. За първи път човек, който е получил лечение още от ранна детска възраст и го е прекъснал, живее толкова дълго, съобщава Newscientist.

Майката на момичето също е била болна от HIV, а диагнозата на дъщерята била поставена, когато била на един месец. Лечението с антивирусни препарати било започнато, за да бъде спряно размножаването на вируса. Но лекарства са приемани до шест годишна възраст и тогава семейството й решило да ги прекъсне.

Една година по-късно, момичето е изследвано отново и докторите повече не могли на засекат вируса в кръвта й. Лечението било замразено официално. 11 години по-късно, в кръвта на жената нивата на вируса все още са нулеви.

Това е най-дългият период, за който се знае човек, заразен с HIV, да е оживял без медикаменти!

"Жената няма генетични изменения, които биха могли да са й в помощ. Тя не е естествено защитена от вируса. Но пък се предполага, че ранното и постоянно лечение с лекарствата, предотвратяващи размножаването на вируса, са повлияли на трайното й излекуване." - обяснява Асер Саес Сирийон (Asier Sáez-Cirión) от Института Пастьор в Париж, Франция, който ще присъства във вторник на срещата на Интернационалното СПИН общество ("International AIDS Society") във Ванкувър, Канада.


Скот Зиг (Scott Sieg) от университета "Case Western Reserve University" в Кливланд, Охайо коментира, че това е едно вълнуващо наблюдение. "Съществуват и други доклади по този въпрос, но останалите новородени с прекъснати лечения с такива медикаменти нямат същия късмет." - споделя той и се допълва - "Този случай ни зарежда с оптимизъм и ни дава нова надежда."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !