Бозайниците реагират на глобалното затопляне като намаляват размера си

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2017 в 15:39 2678 0

Връзка между климата и процеса на смаляване на размера на бозайниците. Промените в размерите при PETM и ETM2 при морски (кръг) и сухоземни (квадрат) видове. Ранните копитните животни показват намаление в размер на тялото с ~ 30% при PETM [Secord et al.], като спадът в размер по време на ETM2 е ~ 14%. PETM е събитие с много по-голям мащаб с ~ 3.4 ± 0.1 ‰ (по показателя на бентосните фораминифери) и ~ 5.9 ± 0.9 ‰ (при сухоземни показатели) над фоновите нива, докато ETM2 е събитие с по-малък магнитуд с ~ 1.3 ± 0.2 ‰ и ~ 3.8 ± 0.6 ‰ съответно над фоновите нива [Abels et al.].

По време на голямото затопляне, през т. нар. термален максимум на периодите Палеоцен - Еоцен (Palaeocene–Eocene Thermal Maximum - PETM), преди около 56 милиона години бозайниците са станали по-малки, разказва онлайн изданието на Nature.

Изследването е достъпно в Science Advances.

За да разберат връзката между климата и процеса на смаляване на размера на бозайниците, Абигейл D'Амброзия (Abigail D'Ambrosia) от Университета в Ню Хемпшир в Дърам и нейните колеги измерват размера на фосили на зъби от четири обикновени вида бозайници от басейна на Бигхорн в Уайоминг, като мярка за размера на тялото.

Вкаменелостите включват един предшественик на коня и едно копитно животно с размер на заек (Diacodexis metsiacus), характерни за периода от време, сравнени с положението при едно затопляне на климата, наречено Еоценски термален максимум 2 (Eocene Thermal Maximum 2 - ETM2), което се е случило преди 53 милиона години и е по-малко горещо от PETM.

Екипът открива, че Diacodexis metsiacus е по-малко с около 15 % по време на по-късното затопляне ETM2. Древният вид кон е намаля по размер с около 14%. Предишни изследвания показват, че един вид, тясно свързан с конете, е се е смалил с около 30% по време на PETM.

Хипотезата на авторите е, че по-малкият размер може да е помогнал на животните да се охлаждат по-добре като увеличават съотношението си повърхност към обем или биха могли да се дължат на промени в храненето, заради засушаването на климата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !