Бръчките по челото показват здравето на сърцето ви

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 август 2018 в 00:02 9818 0

Кредит Pixabay

Ново изследване показа, че някои бръчки могат да бъдат повече от знак, че остаряваме - те могат да сигнализират за риск от сърдечни заболявания.

Проучването, проведено от изследователи от Франция, установи, че хората с многобройни, дълбоки бръчки на челото - повече от типичните за възрастта им - е по-вероятно да умрат от сърдечни заболявания в сравнение с тези без много бръчки на челото.

В новото проучване изследователите анализират данни от повече от 3200 възрастни французи на възраст 32, 42, 52 и 62 години в началото на проучването. Лекарите оценяват бръчките на челото на участниците според броя и дълбочината им като оценката нула означава никакви бръчки, а 3 означава "многобройни дълбоки бръчки".

Участниците са проследени за около 20 години, през които 233 от участниците умират по различни причини.

Хората с оценка 1 на бръчките е пет пъти по-вероятно да умрат от сърдечни заболявания, а хората с бръчки с резултат 2 или 3 е почти 10 пъти по-вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с хората с оценка на бръчките 0.

Констатациите са изведени след като изследователите вземат предвид факторите, които биха могли да засегнат риска от смърт от сърдечни заболявания, включително възраст, пол, ниво на образование, статус на пушене, кръвно налягане, сърдечен ритъм, нива на липидите и диабет .

Авторите на изследването заявяват, че ако констатациите се потвърдят с допълнителни изследвания, бръчките на челото може да станат лесен и евтин начин за идентифициране на хората с висок риск от сърдечни заболявания.

"Вие не можете да видите или да почувствате рискови фактори като висок холестерол или високо кръвно налягане", заяви за ЕurekАlert водещият автор на изследването Йоланд Ескирол (Yolande Esquirol), доцент по професионални заболявания в болничен център на Университета на Тулуза във Франция. "Изследвахме бръчките на челото като маркер, защото е толкова просто и визуално, само с един поглед може да се разбере дали има нещо тревожно и да дадем съвети за намаляване на риска от сърдечни заболявания", обяснява Ескирол, която представи констатациите си в Мюнхен на 26 август на ESC 2018, годишната конференция на Европейската кардиологична асоциация.

Изследването обаче открива само корелация между бръчките на челото и повишения риск от сърдечни заболявания, така че констатациите не означават, че бръчките непременно показват сърдечни заболявания.

Освен това изследователите отбелязват, че наблюдението на бръчките на челото няма да замести проследяването на класическите рискови фактори като високо кръвно налягане и нива на холестерола. Но ако един човек има много дълбоки бръчки на челото, е добре да провери състоянието си, казват авторите. "Бръчките на челото могат да бъдат маркер на атеросклерозата" или втвърдяване на артериите поради натрупване на плаки, обяснява Ескуирол. 

Точната причина за връзката е неизвестна, но "някои фактори, които могат да доведат до преждевременно стареене на кожата, могат да допринесат и за преждевременно стареене на артериите" и атеросклероза, коментира д-р Грег Фонъроу (Gregg Fonarow), професор по сърдечно-съдова медицина в Калифорнийския университет, Лос Анджелис, който не е участвал в проучването.

Предишни проучвания установяват връзка между други видими признаци - включително форма на плешивост при мъжете, гънки на меката част на ухото и ксантелазма (подкожни холестеролни джобове около очите) и риска от сърдечни заболявания.

Новите открития "предполагат, че наличието или отсъствието на бръчки на челото може да осигури известна  информация за евентуален риск от ранна смърт и ... потенциално би могло да се смята за нещо повече от бразди в кожата", отбеляза Фонъроу за Live Science.

И все пак според Фонъроу са необходими още проучвания, за да се потвърдят констатациите и да се прецени връзката при по-големи извадки.

Проучването все още не е публикувано в рецензирано списание.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !