Бръмбар „излиза“ жив от жаба 6 минути, след като е изяден (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 05 август 2020 в 09:50 4775 0

Японската жаба Pelophylax nigromaculatus. Кредит: Alpsdake Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Водният бръмбар Regimbartia attenuata има рядък талант - той може да оцелее, след като е погълнат от жаба. Освен това насекомото не се задържа в червата й, а бързо намира изход, активно извършвайки бягството си.

За повечето насекоми лепкавият език на жабата бележи техния край. Но не и за тези водни бръмбари. Вместо да бъде смелено и усвоено, насекомото може да преплува през стомаха, да се плъзне по червата и да изпълзи от жабата безопасно и здраво, съобщава изследване, публикувано в международното академично списание Current Biology на 4 август.

Оцеляването в храносмилателната система на хищник е рядко срещано явление, но е отличен начин за разпространение. Например птиците смилат далеч не всичкия хайвер и така разпространяват рибите от водоем на водоем. Охлювите „пътуват“ по същия начин. Но случаят с водния бръмбар е уникален - попадайки в жабата, той просто се измъква от нея жив и невредим.

Земноводните нямат зъби, които биха могли да разкъсат плячката си. Изглежда, че киселината в стомаха трябва да е достатъчна, за да убие насекомото.

Водният бръмбар Regimbartia attenuata. Кредит: Shinji Sugiura, Kobe University's Graduate School of Agricultural Science

Шиндзи Сугиура (Shinji Sugiura), доцент по екология в Университета Кобе, Япония, изучава това евакуационно поведение на насекомите. Докато някои бръмбари се опитват да избягат от устата на хищниците, други излизат от животното, което ги е консумирало. В последния случай насекомите трябва да издържат дълго в храносмилателния тракт и е неясно как успяват да оцелеят.

Сугиура експериментира, като дава различни насекоми на жаба, която поглъща плячката си цяла. Regimbartia attenuata е бръмбар с дължина около 5 милиметра. Той дава 15 от тези бръмбари на вид жаба, наречена Pelophylax nigromaculatus, и вижда 14 от тях да излизат от ануса на жабата.

Средно са необходими около 50 часа, докато храната излезе като фекалии, след като бъде изядена от жабата, но бръмбарите успяват да избягат средно за около 1,6 часа, но един безстрашен бръмбар успява да премине през жабата само за шест минути.

Според Сугиура бръмбарите могат да стимулират движението на червата отвътре, за да насърчат дефекацията. За да докаже това, изследователят залепва краката на бръмбарите с восък, преди да ги даде на жабата. Нито едно от обездвижените насекоми не оцелява.

Сугиура е опитвал същия експеримент с около 50 други видове водни и сухоземни насекоми, но само Regimbartia attenuata успешно може да избяга от храносмилателния тракт на жабата. Той експериментира и с четири други различни вида жаби и регистрира успеваемост от над 60%.

R. attenuata, избягащ от ануса на P. nigromaculatus. Кредит: Kobe University

Бръмбарът Regimbartia attenuata има опростен и плътен екзоскелет, който го предпазва от храносмилателни сокове и не пречи на движението в тясното черво, а способността да оцелява под вода, съхранявайки кислород в затворените си крила, предотвратява смъртта от задушаване, обяснява авторът на изследването, публикувано

Справка: Current Biology(2020). DOI: 10.1016/j.cub.2020.06.026

Източници: 

An insect species can actively escape from the vents of predators via the digestive system, Kobe University

Swallowed alive by frogs, aquatic beetles pull off great escape: Japan study, mainichi.jp

There Are Two Ways Out of a Frog. This Beetle Chose the Back Door, NYT

After Being Swallowed Alive, Water Beetle Stages ‘Backdoor’ Escape from Frog’s Gut, Scientific American

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !