Британският вариант SARS-CoV-2 може да е 43–90% по-предаваем според математически модел

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2021 в 13:00 4422 0

Оцветена сканираща електронна микрография на клетка (синьо), силно заразена с частици на вируса SARS-CoV-2 (червено), изолирана от проба на пациент. Кредит: NIAID

Открити са доказателства, предполагащи, че британският вариант на вируса SARS-CoV-2 може да бъде от 43 до 90% по-трансмисионен (по-предаваем) от оригиналния вирус.

В своето проучване, публикувано в списание Science, екипът изследователи, ръководен от група в Центъра за математическо моделиране на инфекциозни болести, Лондонско училище по хигиена и тропическа медицина, използва модели за изследване на преносимостта на различни варианти на вируса SARS-CoV-2.

Още през ноември миналата година бе открит нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който впоследствие стана известен като вариант VOC 202012/01 (UK). Още през следващия месец изследователите съобщават, че според доказателствата британският вариант е по-трансмисионен от оригиналния вирус. Тези страхове изглеждаха оправдани, когато последващите проучвания установяват, че до началото на февруари 95% от новите инфекции в Англия се дължат на британския вариант. Досега вариантът е открит и в 82 други страни.

За да научат повече за варианта, изследователите вземат проби от 150 000 вирусни последователности от цяла Великобритания. По този начин те откриват доказателства, които предполагат, че скоростта на растеж на варианта в Обединеното кралство е по-висок от всичките открити досега  307 други варианти. След това учените въвеждат данни относно вируса в математически модел, модифициран, за да покаже скоростта на предаване на вируса SARS-CoV-2 и неговите варианти. След това екипът използва модела, за да тества определени предположения, направени относно варианта, като способността му да причинява по-висок вирусен товар и колко дълго се запазва при заразените хора. Моделът показа, че репродуктивното число за варианта е с 43 до 90% по-високо от оригиналния вирус или други варианти.

Изследователите също така с помощта на модели показват колко ефективни могат да бъдат интервенциите в борбата с варианта. Те установяват, че за да се предотврати голямо увеличении на случаите на заразяване,Великобритания ще трябва да засили усилията за ваксинация. Без тях те прогнозират, че в страната ще има повече хоспитализации и смъртни случаи през 2021 г., отколкото регистрираните през 2020 г.

Справка: Nicholas G. Davies et al. Estimated transmissibility and impact of SARS-CoV-2 lineage B.1.1.7 in England, Science (2021). DOI: 10.1126/science.abg3055

Източник: Mathematical model of SARS-CoV-2 UK variant suggests it could be 43–90% more transmissible, Bob Yirka , Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !