Броят на пушачите в световен мащаб остава почти постоянен. Какви са алтернативите?

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 05:57 19409 0

На 28 и 29 септември български и световни учени се обединиха в два форума в хибриден формат около проблемите на тютюнопушенето и стратегиите за борбата с него. На 28-ми в Несебър се проведе Втората международна медийна среща на тема „Намаляване на вредата от тютюна“, организирана от Арбилис, в която взеха участие експерти по кардиология, пулмология и токсикология от България, Русия, Унгария и Австрия. На 29-и в научния форум за намаляване на вредата 4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy в Атина се включиха десетки европейски и световни специалисти по обществено здраве, онкология, законодателство и др.

И двете събития бяха обединени около нарастващия интерес към новите подходи в борбата с тютюнопушенето като стратегията за намаляване на вредата от тютюна, която може да е елемент от превенцията на заболяванията, причинени от пушенето, включително рак.

Тютюнопушенето е основен здравен проблем в света и милиони души страдат от заболявания, предизвикани от този вреден навик. Без съмнение отказът от тютюнопушене и превенцията са най-сигурните и добри методи за борба с проблема. За съжаление, съществува една голяма група пълнолетни пушачи, които не могат или не желаят да се откажат от тютюнопушенето. В случаите, когато отказването не е възможно по една или друга причина, трябва именно да се приложи стратегията за намаляване на вредата.

Голямата част от вредните или потенциално вредни вещества (ВПВВ) се образуват при процеса на горенето на цигарата. При бездимните алтернативи – електронни цигари и системи за нагряване на тютюн, горенето е премахнато и някои изследвания сочат за 80 до 95 % намаление на съдържанието на ВПВВ в аерозола от тези продукти.

Според панелистите и от двата форума бездимните алтернативи на цигарите могат да помогнат в контекста на стратегията за намаляване на вредата от тютюнопушенето.

В своята презентация на форума в Атина д-р Константинос Кесанопулос описа какво е постигнато досега в борбата с тютюнопушенето. Д-р Кесанопулос, който е докторант и преподавател в специализирания академичен отдел по изучаване на поведението на пушачите, Факултет по обществено здраве в Университета на Западна Атика, Гърция, разгледа тенденциите за увеличаване и намаляване на броя на пушачите в различните страни по света между 1990 и 2019 г.

Ученият акцентира, че въпреки че в страни като Бразилия, Норвегия, Сенегал и Исландия е регистрирано значително намаление на броя на пушачите със съответно 75 до 50%, в много други държави като Албания, Египет, Индонезия, Португалия, Литва и Беларус броят на пушачите се е увеличил в последните 30 години.

Различията в повишението и намалението на броя на пушачите отразяват до голяма степен културните, обществените и социалните различия на изследваните страни. Броят на хората, които отказват цигарите, е по-висок в развитите страни, а все повече пушачи има в развиващите се страни и прослойките с по-ниски доходи и социален статус.

Д-р Кесанопулос коментира, че според обобщените данни в световен мащаб почти не е отбелязан напредък по отношение на отказа от тютюнопушене и броят на пушачите остава почти постоянен, тъй като едни от страните с най-голям демографски растеж са и тези, в които броят на пушачите остава много висок.

Проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница също коментира по време на 2-та медийна среща за намаляване на вредата в Несебър, че пушенето продължава да бъде един от големите здравни проблеми у нас и докато в други области като в борбата с холестерола се наблюдава напредък, то при тютюнопушенето тенденцията остава непроменена.

Пушачите са изложени на значително по-висок риск от развитие на инфаркт на миокарда от непушачите - 3 пъти при мъжете и 6 пъти при жените. Това са данните от проучване на връзката между тютюнопушенето и сърдечно-съдовите заболявания, което представи проф. Виктор Гуревич, ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия. Експертът коментира, че отказът от тютюна влияе положително върху намалението на заболеваемостта и смъртността дори повече от фактори като холестерола и хипертонията.

„След спиране на пушенето рискът от повторен инфаркт намалява двойно след 1 година, а след 2 години рискът се изравнява с този при непушачите. Безспорно най-добре за пациентите е да спрат напълно цигарите, но в много от случаите дори при силна опасност част от тях не могат да преодолеят пристрастяването към никотина“, заяви проф. Гуревич.

Австрийският пулмолог проф. Волфганг Поп от медицинския център ''Дьоблинг'', Виена, коментира, че що се отнася до белодробните заболявания, намаляването на вредата е свързано с намалението на излагането на ВПВВ, от които особено важни са канцерогенните вещества.

Той коментира примера на Швеция, където пушачите са само около 8% и процентът на рак и сърдечно-съдови заболявания е значително по-нисък в сравнение с други европейски страни. Вероятно това се дължи на разпространената употреба в страната на снус – пакетчета с тютюн, които се поставят в устата и така се набавя никотин без горене. Професорът коментира, че намалението на токсични вещества в бездимните алтернативи вероятно може да повлияе положително на пациентите, страдащи от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел, директор на болница „Сент Ференц“ в Будапеща, също коментира тревожно малкия брой на пушачите, които успяват сами да спрат цигарите.

Около една трета от смъртността от сърдечно-съдови заболявания се дължи на тютюнопушенето, а едва 5-8% от пушачите успяват да се откажат без чужда помощ или с терапевтични средства.

„Изследванията посочват също, че продължителността на живота на пушачите намалява с около 20% в сравнение на този на непушачите в различните възрасти. Това дава ясен знак, че трябва да се направи нещо, за да се промени тази ситуацията“, коментира кардиологът.
Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков коментира по време на медийната среща на 28-ми септември в Несебър, организирана от Арбилис, изследвания на различни здравни организации върху бездимните алтернативи.
Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England) докладва, че електронните цигари имат около 95% намаление на вредността в сравнение с конвенционалните цигари. Подобни са данните и на Националния институт за обществено здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM), които заключват, че системите с нагряване на тютюна, които не са изделия без риск, все пак водят до значителни намаления в нивата на излагане на ВПВВ.

Проф. Момеков коментира и данните на Федералния институт за оценка на риска на Германия (BfR), който съобщава, че токсикологичните анализи на аерозола на устройствата с нагряване показва, че е вероятно употребата им да води до намалено излагане на ВПВВ.
Кардиологът доц. Джузепе Бионди Зокай от Факултета по медицински и хирургични науки и биотехнологии на Университета Сапиенца в Рим, Италия, също коментира голям набор от научни публикации по темата на форума в Атина.

За него една от основните промени в борбата с тютюнопушенето в последните години са продуктите с модифициран риск. Това са тютюневи продукти, които могат да променят или намалят излагането на вредни и потенциално вредни вещества и така да намалят броя и силата на заболяванията, причинени от тютюнопушенето. Към тях спадат електронните цигари и системите за нагряване на тютюна. Ученият подчерта, че продуктите с модифициран риск не са задължително еквивалентни на продуктите с доказано намален риск, но според него те имат потенциал в борбата с вредния навик. Доц. Зокай обобщи позитивите и негативите от употребата на бездимни алтернативи според редица изследвания и метаанализи.

Продуктите с модифициран риск водят до намаление и често до спиране на употребата на горими цигари и подобряват някои от проследяваните биопоказатели, намалявайки риска от развитието на някои заболявания, свързани с тютюнопушенето. Отрицателните ефекти от употребата им са все още наличната зависимост към никотина и свързаните с нея нежелани ефекти за съдовете. Една от възможните опасности е неправилната употреба на устройствата с неконтролирани вещества или наркотици.

Все още не са известни и дългосрочните ефекти от употребата на бездимните алтернативи върху факторите, най-вече свързани с канцерогенността, но екипът на доц. Зокай, както и други учени, си поставят тези изследвания за цел в следващите години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !