Броят на сивите африкански папагали е намалял с 99% в Гана

Наука OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2015 в 15:02 2637 0

Кредит Jabruson/Naturepl.com

Алекс, папагалът-гений, вероятно е най-умния папагал известен на човечеството. Въпреки това неговите диви събратя са в беда, поради засилената нелегална търговия с домашни животни и обезлесяването.

Задълбочен мониторинг над популациите на африканския сив папагал в Гана в част от естествените му местообитания показва, че видът е "практически елиминиран" от там. Броят на индивидите е намалял с 90-99% в сравнение с последното голямо преброяване от 1992 г.

Въпреки че се смята, че има доста по-големи популации от между 560 000 и 12,7 млн. в други африкански държави на изток, включително Габон и Демократична република Конго, изглежда, че Psittacus erithacus е застрашен в естествения си хабитат. 

Новото изследване, ръководено от Натаниел Анорба (Nathaniel Annorbah) от Manchester Metropolitan University, Великобритания, предполага, че ако не се предприемат мерки за случващото се в Гана, бъдещето на вида е под въпрос.

Неговият екип открил сиви папагали само в 10 от 42 района - всеки с големина 100 км2 - в горите в Гана. В три от районите за гнездене, в които само преди две десетилетия имало между 700 и 1200 птици, Анорба открил общо 18 папагала. "Беше шокиращо," споделя Найджъл Колър (Nigel Collar) от BirdLife International, съавтор в проучването. "Много трудно е да се каже какво може да се направи по въпроса."

Жажда за домашни животни

От 900 ганийци, които Анорба попитал за съдбата на сивите папагали, 42% обвинили изсичането за дървесина на големите дървета, в които папагалите обикновено гнездят, а 37% смятат, че търговията с домашни любимци е основната причина.

Смята се, че понижението в броя на папагалите е също толкова значително и на други места в Западна Африка, но Колър твърди, че популацията е в по-добро състояние на изток - към Централна Африка.

Броят на животните взети за целите на търговията с домашни любимци може да представлява сериозен проблем. Джон Харт от Lukuru Foundation в Демократичната република Конго наскоро е докладвал, че между 12 и 18 хил. птици от източната част на страната ще бъдат отвлечени от дивия си хабитат всяка година, което значително надвишава годишната квота установена в държавата от 5000 животни. 

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !