Будисткият университет Наланда влиза в списъка на ЮНЕСКО

До момента списъкът на Световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 1031 обекта в 163 страни

Катя Димитрова Последна промяна на 18 юли 2016 в 15:00 3152 0

Кредит AP

Будисткият университет Наланда в индийския град Бихар ще бъде включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, решиха представителите на организацията на последното си заседание. Така Индия вече има 35 забележителности в списъка, пише Times of India.

Наланда се откроява като най-древният университет на Индийския субконтинент. Основан през 5 в. от н.е., той се налага като основен образователен център на своето време, където преподавали водещи будистки учители и философи от различни страни и се обучавали десетки хиляди студенти.

Развива се изключително много по време на династиите Гупта и Пала. Комплексът бил разположен на площ от 12 хектара и се състоял от множество сгради, сред които 6 храма, 7 манастира и богата библиотека с над 9 милиона книги.

През 1193 г. мюсюлмански нашественици нападат Наланда и разрушават по-голямата част от комплекса, като това събитие нанася тежък удар на будиската традиция в Индия, и много от монасите бягат от преследване и се установяват в Непал и Тибет.

Миналата година руините на Наланда бяха инспектирани от Международния съвет за паметниците и забележителните места (ИКОМОС) в Париж. Експертите провели редица разговори с местното правителство, което от своя страна предоставило доклад от над 200 страници за историята и фундаменталното влияние на забележителността в района.

Тазгодишната среща на ЮНЕСКО се започна на 10-ти юли и ще продължи до 20-ти юли в Истанбул. Сред новите кандидатури са вкаменелости на 350 милиона години и творби френско-швейцарския архитект Льо Корбюзие.

Комитетът за световното наследство, съставен от представители на 21 държави, тази година ще разгледа 29 досиета. В тези доклади се срещат наситените с древно изкуство пещери Zuojiang Huashan в Китай, долмените на Антекера в Испания и неандерталските пещери в Гибралтар. Сред най-впечатляващите природни обекти в процес на разглеждане са Loot Desert в Иран и архипелага Revillagigedo в Мексико.

До момента списъкът на Световното културно наследство на ЮНЕСКО включва 1031 обекта в 163 страни.

България е една от държавите с немалко обявени за културно наследство забележителности. Общо 9 материални обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително 7 културни и 2 природни обекта, се намират у нас.

Това са Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, Стария град на Несебър, Рилския манастир и гробницата в с. Свещари. Природните забележителности са Национален парк „Пирин“ и Природен резерват „Сребърна“.

Нематериалните обекти в страната са хорът на Бистришките баби, ритуалът "нестинарство", традицията на производство на "Чипровските килими" и ритуалът "Сурва".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !