BulgariaSat-1 беше изведен в орбита (видео)

Наука OFFNews Последна промяна на 23 юни 2017 в 23:20 12077 0

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 вече се намира на орбита над Земята, изстрелян успешно от ракетата за многократна употреба Falcon 9 на SpaceX в 22:10 ч. българско време от космическия център "Кенеди" във Флорида. Така сателитът започна своята 15-годишна мисия по осигуряване на телекомуникационни услуги над България, Сърбия и други части на Балканите.

Първоначално изстрелването беше обявено за 21:10 ч. българско време, но беше отложено с един час за извършване на допълнителни проверки на наземните системи.

Втората степен разположи българския сателит на предварителна орбита, а след това на суперсинхронна трансферна орбита, след което се отдели от него - около 35 минути след изстрелването от космическия център "Кенеди". След това BulgariaSat-1 ще използва своя собствен двигател, за да промени орбитата си през следващите седмици до около 35 800 км над екватора, за да започне реално осигуряване на услуги на 1,9 градуса на изток.

От BulgariaSat потвърждават добро получаване на сигнали от новоизведения си сателит. Изпълнителният директор на компанията Максим Заяков коментира, че апаратът изглежда здрав.

След отделянето си първата степен от ракетата се приземи успешно на кораба-дрон на SpaceX в Атлантическия океан, наричан “Of Course I Still Love You”. По време на кацането предаването на живо беше прекъснато за няколко секунди, а след възстановяване на връзката се видя кацналият вече бустер.

Приземяването този път не беше лесно. Бустерът използва най-високата си досега сила на навлизане в атмосферата. Горивото, необходимо да се изведе BulgariaSat-1, тежащ 3 700 кг, на суперсинхронна трансферна орбита, остави първата степен с по-малкоракетно гориво за маневрите по спускането.

Преди изстрелването основателят на SpaceХ Илън Мъск коментира в Twitter: "Добри шансове бустерът да не успее да се върне".

След като оцеля при кацането Мъск написа: "Ракетата е прекомерно загрята и стъпи на палубата твърдо (като използва почти целия извънреден crush core). Иначе е добре". Мъск обясни сам на въпроси на потребители какво е crush core  - алуминиева пита за поглъщане на енергия в телескопичното изпълнително устройство. "Лесно е за смяна (ако Falcon се върне обратно в пристанището)", пише още Мъск.

Частта може да бъде използвана отново след извършване на леки приземявания, но трябва да бъде подменена при твърди, уточнява още Мъск в Twitter.

SpaceX все още не е обявила дали възнамерява да използва отново първата фаза от днешното излитане, за която това е второ връщане на Земята. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !