BulgariaSat-1 полита тази вечер. Максим Заяков: без SpaceX проектът би бил невъзможен

Наука OFFNews Последна промяна на 23 юни 2017 в 10:51 10108 1

След отлагания на няколко пъти SpaceX вече е готова да изстреля първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Ракетата Falcon 9 трябва да изведе сателита в орбита в 19:10 GMT или 22:10 ч. българско време.

Прозорецът за изстрелване е 2 часа, а прогнозите са за благоприятно време с 90% шанс за приемливи за изстрелване метеорологични условия.

На живо може да наблюдавате площадката на космическия център Кенеди и самото изстрелване през сайта на Space flight now.

Преди старта довечера изпълнителният директор на BulgariaSat Максим Заяков изтъкна, че без метода на SpaceX за намаляване на разходите чрез повторна употреба на една ракета космосът не би бил достъпен за малки държави и компании като неговата, които са внимателни към своите разходи.

За Space flight now Заяков коментира още, че намаляването на разходите за космическите товари е донесло осезаеми резултати за България. "Хората не осъзнават, че за малките държави и малките компании като нашата без SpaceX не би имало начин някога изобщо дори да си помислим за космоса. С тях това е възможно. Имаме проект. Смятам, че в бъдеще ще става дори още по-достъпно поради повторната употреба", заявява Заяков.

Снимка: Space Systems/Loral

BulgariaSat-1 ще бъде изстреляна върху ракета Falcon 9, която вече летя на 14-и януари.

Миналата година Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell), президент на SpaceX и главен оперативен председател, обяви, че компанията предлага 10% отстъпка за клиенти, желаещи да се възползват от рециклираните ракети. SpaceX се опитва да си върне извършените инвестиции от 1 милиард долара в технологията за повторна употреба, но Илън Мъск - изпълнителен директор на SpaceX обяви, че евентуално може да има скорошни драстични намаления от настоящата ценова листа на Falcon 9 от 61,2 милиона долара.

Мартин Заяков съобщи, че преговорите със SpaceX са започнали още преди първото изстрелване на рециклираната ракета през март, но застрахователни опасения са задържали BulgariaSat-1 да се превърне в първия сателит полетял на нея. 

BulgariaSat-1 е конструиран от Space Systems/Loral, базирана в Силициевата долина в Калифорния. "Инженерите на SSL, които работеха съвместно с всички включени страни в изстрелването, са убедени в цялостната надеждност на ракетата за многократна употреба", коментира още изпълнителният директор на BulgariaSat.

Българската компания обяви, че преминава към рециклирана ракета на 5 май, а няколко дни по-късно сателитът пристигна на Кейп Канаверал от фабриката в Калифорния за последни предстартови тестове.

Изстрелването му беше първоначално планирано за 15 юни, но беше отложено за 17-и, а след това за 19-и поради недостиг на време за подготовка и леки технически поправки в ракетата.

На геостационарна орбита, на 36 000 км. над земята, по време на 15-годишната си мисия сателитът ще получава и предава различни видове данни през приемници в България, Сърбия и други европейски региони на BulgariaSat, подразделение на компанията Bulsatcom.

"Сателитът е огромно начинание. Той е важен крайъгълен камък и ни дава шанс за регионално развитие... както и в цяла Европа, където имаме основно покритие. И за страната ни, определено, това е първият геостационарен комуникационен сателит", коментира в предишно интервю за космическия сайт Заяков.

"Фокусът е върху телевизията. Ние се опитваме да предоставим много по-високо качество и по-добро количество на услугите на нашите клиенти не само в нашата страна, но също и в региона, опитваме се да се разшриряваме. Със сигурност повече HDTV и няколко 4K канали. 4K резолюция е красив, разбира се, за спорт. За момента нямаме 4K изобщо. Това е много добра възможност", изтъква Заяков.

Bulsatcom в момента използва мощности от Hellas-Sat 2. С BulgariaSat-1 доставчикът ще разршири значително възможностите на мрежата си в България, Сърбия и други държави на Балканите. 

"Имаме два сателита, които предлагат услуги сега. Операциите ни в Сърбия са почти бездействащи - едва 35 000 абоната, защото няма как да увеличим обема на сателита, който в момента използваме. Има и други държави в този регион. Имаме потенциал да растем, но проблемът е в мощностите", обяснява Заяков.

Той съобщи, че очаква BulgariaSat-1 да започне да работи в началото на август.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

23.06 2017 в 17:46

Боже какви дивотии, и как са казани ...(((