"Чандра" засне пищните останки на свръхнова, видяна от Тихо Брахе преди 400 години (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 18 октомври 2019 в 11:15 9841 0

Credit: X-ray: NASA/CXC/RIKEN & GSFC/T. Sato et al; Optical: DSS

През ноември 1572 г. в съзвездието Касиопея се появява свръхнова, наблюдавана и от датския астроном Тихо Брахе, последният голям астроном, който е правил наблюдения без телескоп. Тихо забелязва, че звездата е по-ярка от всички останали звезди на небето, включително Сириус и дори по-ярка от Юпитер.

Максималната яркост на свръхновата е била близка до тази на Венера, с магнитуд около -4 и е била видима с просто око през деня в продължение на две седмици.

Схема на Тихо Брахе. С буква I е обозначена свръхновата, звездите F, E, D, B, G съставят фигурата W на Касиопея. Кредит: Wikimedia Commons

Сега знаем, че онази „нова звезда“, както я е наричал Брахе (наричана сега свръхнова на Тихо, а също и SN 1572) изобщо не е била нова, а е била свръхнова тип Ia. Събитието е било сигнал за смъртта на една звезда, която се превръща в свръхнова, експлозия, толкова ярка, колкото цяла галактика. Тази свръхнова се появява, когато звезда-бяло джудже изтегля материал от или се слива с близката й звезда-партньор, докато не се задейства бурна експлозия. Звездата бяло джудже загива, изпращайки отломките си в космоса.

През 1952 г. на мястото на избухването е открит източник на радиоизлъчване. През 1960 г. е намерен остатък от свръхновата в оптичния диапазон.

През 2004 г. бе открит вторият компонент на системата, оказа се, че е звезда от спектралния клас G0 или G2, движеща се със скорост над три пъти повече от средната в близост до останките на свръхновата.

Както при много остатъци от свръхнови, останките от свръхнoвата Тихо, излъчват ярко в рентгенова светлина, защото ударните вълни - подобно на звуковите от свръхзвуков самолет - се генерират от експлозията на звездните отломки, нагяващи се до милиони градуси.

Сега останките от тази свръхнова, разширяваща се мъглявина на 13 000 светлинни години от нас, са красиво заснети от рентгеновия космически телескоп "Чандра" на НАСА. Може да видите резултата най-горе.

Въз основа на наблюденията с "Чандра" астрономите успяха да определят, че тази мъглявина е пряко следствие от експлозията на бялото джудже през 1572 година.

"Чандра" разкрива интригуващ модел на ярки възли и по-слаби зони в Тихо. Какво предизвиква тази неравномерност след експлозията? Самата експлозия или нещо по-късно?

Това последно изображение на Тихо показва някои улики. За да очертаят странните струпвания в изображението и 3D образа на Тихо, учените избраха два тесни рентгенови диапазона, за да изолират материала - силиция, оцветен в червено, отдалечаващ се от Земята и силицият, движещ се към нас, оцветен в синьо. Останалите цветове в изображението (жълто, зелено, синьо-зелено, оранжево и лилаво) показват широк спектър от различни енергии и елементи и смесица от посоки на движение. В това ново композитно изображение рентгеновите данни на "Чандра" са комбинирани с оптични изображения на звездите в същата област на небето.

Екипът астрономи успя да направи триизмерен модел на свръхновата и можете да видите този модел горе (и калъпа на модела). 

Детайлите за това как избухват звездите са важни, защото може да подобри надеждността на използването на „стандартните свещи“ на свръхновите от тип Ia - тоест обекти с известна присъща яркост, които учените могат да използват, за да определят разстоянието до тях. Това е много важно за изучаване на разширяването на Вселената. Тези свръхнови също изхвърлят елементи като желязо и силиций, които са от съществено значение за живота, какъвто го познаваме, в следващото поколение звезди и планети.

Справка: 

Genus Statistic Applied to the X-ray Remnant of SN 1572: Clues to the Clumpy Ejecta Structure of Type Ia Supernovae, Toshiki Sato et al. 

From the supernova to the supernova remnant: the three-dimensional imprint of a thermonuclear explosion, Gilles Ferrand et al. 

Източник:

The Clumpy and Lumpy Death of a Star, Chandra X-ray Center

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !