Часовникът на Страшния съд сочи само 2 минути преди "края" на света

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 януари 2018 в 14:02 4502 0

Стрелката на часовника на Деня на Страшния съд (Doomsday Clock), която символизира опасността от глобална катастрофа, бе превъртяна с 30 секунди напред, според Bulletin of Atomic Scientists.

Сега часовникът показва 23:58:00 и стрелките му не са били толкова близо до полунощ след Студената война.

Преместването на стрелката през 2018 г. е свързано преди всичко с ядрените опити в Северна Корея и с конфронтацията на страната със Съединените щати. "Хиперболичната и провокативна реторика на двете страни увеличи заплахата от ядрена война", отбелязват учените. Освен това, изследователите споменават:

"В Съединените щати, Русия и на други места по света плановете за модернизация и развитие на ядрените сили продължават с бързи темпове. Ядрената стратегия на администрацията на Тръмп показва увеличение на видовете и ролята на ядрените оръжия в плановете за отбрана на САЩ и се намалва прага за използване на ядрените оръжия".

Учените също така настояват, че промените в климата, макар и не толкова очевидна заплаха, изискват внимание, защото сега е необходимо да се положат всички усилия, за да се избегне катастрофално повишаване на глобалните температури.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !