Част от Великата китайска стена не е построена за война

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2020 в 00:01 5234 0

Израелски, монголски и американски изследователи са картографирали северната линия на Голямата китайска стена в монголската степ за първи път. Кредит: Hebrew University

Северният сегмент на Великата китайска стена е построен не за блокиране на нахлуващи чужди армии, а за наблюдение на цивилното движение, заяви израелски археолог във вторник.

Екип от израелски, монголски и американски изследователи напълно картографират за първи път 740-километровата Северна линия на Великата китайска стена. Но техните открития не потвърждават предишните предположения.

"Преди нашето изследване повечето хора смятаха, че целта на стената е да спре армията на Чингис Хан", разказва Гедеон Шелах-Лави (Gideon Shelach-Lavi) от Еврейския университет в Йерусалим, който ръководи двугодишното проучване.

Но участъкът на "Северната линия", разположен предимно в Монголия, се извива през долините и е сравнително нисък на височина и близо до пътеки, което говори за невоенни функции.

„Заключението ни е, че става въпрос повече за наблюдение или блокиране на движението на хора и добитък, може би касае облагането им с данъци“, съобщава Шелах-Лави.

Той предполага, че хората може би са търсили по-топли южни пасища по време на студените периоди.

Останки от стени и конструкции. Кредит: Shelach-Lavi et al., Antiquity, 2020

Строежът на Великата китайска стена, който е разделен на участъци, които общо се простират на хиляди километри, започва през III в. пр. н. е. и продължава векове.

Северната линия, известна още като "Стената на Чингис хан" на името на легендарния монголски завоевател, е построена между 11-ти и 13-ти век с насипана почва и осеяна със 72 структури на малки групи.

Шелах-Лави и неговият екип използват дронове, сателитни снимки с висока разделителна способност и традиционни археологически инструменти, за да очертаят стената и да намерят артефакти, които да помогнат да се определят датирането им.

Според Шелах-Лави, чиито констатации от продължаващото изследване са публикувани в списание Antiquity, Северната линия е до голяма степен пренебрегната от съвременните учени.

Справка: Medieval long-wall construction on the Mongolian Steppe during the eleventh to thirteenth centuries AD
Gideon Shelach-Lavi, Ido Wachtel, Dan Golan, Otgonjargal Batzorig ...
Antiquity, DOI: https://doi.org/10.15184/aqy.2020.51 Published online by Cambridge University Press: 09 June 2020

Източник:

Part of China's Great Wall not built for war: study, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !