Части от земната мантия са "отлепват" под САЩ

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 май 2016 в 17:09 9991 0

Част от 3D карта на мантията. Сините региони, отбелязани със F са части от тектоничната плоча, които се движат надолу. S2 представлява издигащи се по-леки части от мантията, които създават на нови области от плочата. Biryol et al./Journal на Geophysical Research

Мантията под югоизточните райони на САЩ буквално се "отлепва" от слоевете, намиращи се над земната кора.

Това е вероятно причината за поредицата земетресения в района на Вашингтон и други градове на източния бряг, които са в средата на тектонична плоча и не по краищата, където обикновено се случват всички земни трусове, съобщава Live Science.

Тези относително чести земетресения - може да са резултат на зони на отлепване по протежение на долната част на Североамериканската тектонична плоча,  заявиха изследователите. И тази активност вероятно ще продължи с повече земетресения в бъдеще. Едно от тях е регистрирано през 2011 г. с трус с магнитуд 5.8, който разтърси столицата на страната.

Епицентърът на труса Вирджиния 2011 година. USGS

За да разберат причината за тези земетресения, Берк Бириол (Berk Biryol) сеизмолог от университета на Северна Каролина в Чапел-Хил и екипът му създават 3D карта на най-горната част на мантията на Земята, която е точно под земната кора и се състои от дъното на тектонична плоча. Тези тектоничните плочи плават върху горния слой на горешата вискозна течност, наречена астеносферата.

Получените рентгенови снимки показват, че дебелината на плочата в югоизточните Съединени щати е неравномерна, с дебели региони от плътни стари скали, съчетани с по-тънки зони, съставени от по-млади скали с по-малка плътност.

Карта на областта на проучване в детайли.

Според изследователите тези неравномерности са възникнали, защото мантията в този участък на тектоничната плоча, буквално "се отлепва" от земната кора, а стърчащите части се откъсват и потъват надолу в течната астеносфера, което води до изтъняване на земната кора.

В същото време, за да запълни празнината, оставена от отлепените парчета от дъното на плочата, по-лекият материал на астеносферата се изкачва до запълване на пространството.

Този плаващ материал след това се охлажда, за да се превърне в тези по-тънки и по-млади части на плочата.

Когато части от плочата се разрушават или обелват, те стават още по-тънки и се появяват разломни линии, което предизвиква сеизмичната активност. Бириол е пресметнал, че тази дейност продължава през последните 65 милиона години, когато тектоничната плоча, разположена под източната част на САЩ е била деформирана при взаимодействието си с другите плочи.

"Не мисля, че нещата ще се променят в бъдеще, поне не в нашия живот или живота на внуците и правнуците ни", заяви Бириол . "Геоложките процеси се развиват в продължение на дълги периоди от време и нищо няма да се промени драматично скоро."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !