Череп на 400 хиляди години показва как са еволюирали хората в Западна Европа

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 март 2017 в 10:00 5390 0

Кредит Javier Trueba

Черепът Aroeira 3.

Екип археолози наскоро откри най-старата вкаменелост на човешки череп в Португалия, който добави още познание за човешката еволюция по време на средния плейстоцен в Западна Европа и за произхода на неандерталците, коментира Science Daily.

Антрополози от Португалия, Испания, Германия и САЩ докладват в списание Proceedings of the National Academy of Sciences за резултатите от проучването на намерения в Португалия череп на възраст 400 хиляди години.

Възрастта на находката е определена между 390-436 хиляди години, което означава, че това са най-старите открити в Западна Европа фосили, свързани с Ашелската култура. Тази култура от ранния палеолит се смята за първата, напуснала пределите на Африка. 

За разлика от други фосили от същия период, много от които са слабо датирани или липсва ясен археологически контекст, черепът е открит в пещерата Ароейра (Aroeyra) в Португалия, която е добре датирана от преди 400 000 години, на място с изобилие от животински останки и каменни оръдия на труда.

Кремъчни оръдия, намерени в пещерата Ароейра (Aroeyra) в Португалия. Източник: Rolf Quam

Важна находка е и наличието на изгорели кости, което говори за контролирано използване на огън.

Изследвайки пещерата, учените са стигнали до извода, че древните й обитатели са използвали огън за готвене и каменни оръдия на труда, за да убиват животни и режат месо. Също така в пещерата са открили множество каменни сечива и фрагменти.


Схема на пещерата Ароейра (Aroeyra) в Португалия. Източник: Nutcracker Man

Черепът е намерен през 2014 г. в пещерата Ароейра, но са били нужни още две години, за да се извлече от каменния блок. Запазена е по-голямата част от дясната половина на черепния свод и фрагменти от дясната страна на горната челюст.

Виртуална реконструкция на черепа "Aroeira 3" . Източник: Rolf Quam

Според антрополозите, черепът може да бъде полезен при изучаването на еволюцията на хоминидите от Средния плейстоцен. "Той разширява нашето познание за анатомичните разлики между хората от онова време, подтвърждавайки, че популациите са имали различни комбинации от особености", коментира един от съавторите на изследването антропологът Ролф Куам (Rolf Quam) от Университета Бингамтън (Binghamton University).

Това е нов образец, който подхранва дебатите по темата за заселването на европейския континент и човешката експанзия през Средния плейстоцен. Следите на хоминидите показва голямо разнообразие и черепът "Aroeira 3" не е изключение. Той показва неандерталски белези на лицето, надочните дъги, темпоралната кост и долната челюст, но общата форма не прилича на неандерталска.

Този образец на ранно неандерталската морфология е намерен в западния край на Европа, който по това време е район на изключителна изолация. "Aroeria 3" показва типичните характеристики, каквито се срещат в други екземпляри от Късния плейстоцен, но с уникална комбинация от тях, което предполага, променлива подмяна на популацията с различни нива на изолация и примеси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !