Череп на овен е открит в загадъчна древна глинена фигура на човешка глава

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 00:27 8236 0

Кредит M. Vlasenko, N. Polosmak, Science First Hand 2020

Загадъчната глинена глава.

Преди повече от 40 години археолози откриват особена глинена човешка глава в древно погребение в Сибир. Артефактът се оказва още по-странен обаче, когато рентгенографски анализ показва, че вътре в главата се намира череп на овен, според публикация в Science First Hand.

Глинената глава на 2 100 години е открита заедно с овъглените останки на 13 до 15 човека през 1968 г. от съветския професор Анатоли Мартинов. Открита е в Минусинската котловина между планините на Южен Сибир и се смята, че погребението принадлежи на тагарската култура от бронзовата ера.

Тагарската култура има сходства с културата на скитите - номадски племена войни, живели по цялата евразийска степ между 900 г. пр.н.е. и 200 г. сл.н.е.  

Много от нещата, които са известни за тази древна култура са научени чрез големите погребения, разпръснати из евразийската степ и често отрупани със златни бижута и всякакви оръжия.

Рентгенографски изображения на глинената глава. Кредит: Ye. A. Babichev and V. V. Porosev (Budker Institute of Nuclear Physics SB RAS, Novosibirsk) via SCFH

Когато археолозите изучават за пръв път глинената глава през 70-те години, те предполагат, че е истински човешки череп, облечен в глина и оформен, така че да изглежда като човешко лица - практика, която и преди е била документирана в този район по онова време. Но учените започват да се съмняват, че е истински череп, защото формата на главата не отговаря на размера на човешки череп, а е много по-малка.

През 2010 г. учени от Руския институт по археология и етнография от сибирския клон на Руската академия на науките използват техника, позната като компютърна рентгенова томография и откриват, че глинената глава съдържа вътре череп на овца или овен.

Може пълният смисъл на този сложен погребален ритуал никога да не се разбере, но учените имат няколко предположения какво може да значи той. В своята публикация професор Наталия Полосмак обяснява, че погребението може да е било на мъж, чието тяло не е открито, защото е изчезнал, удавен, или изгубен в чужди земи. При липсата на тяло, глинената глава е служела за т.нар. "погребална кукла", която физически олицетворява душата на човека и преминава към отвъдния живот. 

"Меките тъкани се премахват от мъртвите тела; костите се събират заедно с клонки, обвиват се с чимове трева и се зашиват отвън с дебела кожа - резултатът е погребална кукла", обяснява Полосмак.

Но използването на овчия череп е доста по-неясно. Професор Полосмак отбелязва, че овните са изключително важни за много древни народи, включително за древните египтяни, номадските монголски култури и други култури из Централна Азия. Може би в този случай овенът е използван, за да въплъти или символизира част от душата на човека.

Източник: IFLScience - Ram Skull Found Inside Creepy Ancient Clay Head

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !