Черната пустиня някога е кипяла от живот, свидетелстват скални рисунки и надписи

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2016 в 17:00 7221 0

Хиляди надписи и скални рисунки, датирани на около 2000 години, са били открити в района Джебел Курма в Черната пустиня в Йордания. Те разказват за времето, когато този пустинен пейзаж е гъмжал от живот.

"В днешно време, зоната Джебел Курма и Черната пустиня като цяло е много негостоприемен район, много сух и трудно проходим", разказа Петер Акерманс (Peter Akkermans), професор в Университета в Лайден, Холандия, който води археологическите проучвания по проекта пред Live Science.

Надписите са написани на сафайтик, азбучна писменост, използвана от хората, живели в някои части на Сирия, Йордания и Арабския полуостров в древни времена. Провеждат се изследвания, но археолозите твърдят, че техните находки показват, че преди около 2000 години, в Джебел Курма е имало дървета, диви животни и значителна човешка популация. 

Когато животът е процъфтявал

"Има буквално хиляди надписи и скалните рисунки в района на Джебел Курма, което навежда на мисълта, че хората интензивно са използвали района", заяви Акерманс.

На скалните рисунки се виждат изображения на лъвове, газели, коне и големи птици, които може да са били щрауси. Намерените близо до тези скални изображения надписи са обикновено много къси. "Повечето от текстовете са просто имена, като "еди-кой си, син на еди-кой си", разказва Акерманс.

Някои текстове съдържат информация, която намеква, че хората, които са обитавали Джебел Курма са имали конфликти с набатейците, хора, които са построили древния град Петра. "Аз съм нащрек заради набатейците" - гласи един надпис.

Други надписи разказват за предизвикателствата и пречките, които срещат хората, които са живели в Джебел Курма. "Може ли да има сила срещу глада", гласи един надпис, докато друг е написан от човек, който споделя, че е "разстроен за своята любима".

Специалистите в момента анализират текстовете и рисунките, за да разберат по-добро какво означават и защо са били създадени. "Точната причина за създаването на скалното изкуство - надписи и/или изображения - все още е неясна и отворена за дебати. Какво е посланието, което създателите на скалното изкуство се опитват да ни предадат?" - се пита Акерманс.

Как плодородната земя стана пустиня

Освен надписите и скални рисунки археолозите намират останки от лагери, заслони и гробници, използвани от хората на Джебел Курма. Археолозите смятат, че преди около 2000 години хората, които са живели в региона, са били номади.

Екипът търси повече доказателства за това, каква е била околната среда в древни времена и как пейзажът се превърнал в пустинното място, което е днес.

"Нашите разкопки разкриха известно количество дървени въглища от трети век от н.е., които представляват няколко таксона [групи] от дървета, за които е необходима целогодишно вода", разказва Акерманс. "Следователно, условията в най-малко през третия век са били доста по-различни от днес. Това със сигурност е нещо, което имаме желание да проучим в следващите полеви сезони".

Доклад, който описва находките, е публикуван наскоро в American Journal of Archaeology.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !