Черните носорози се завръщат в Чад след 50 години (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 май 2018 в 00:28 5079 0

Кредит World Wildlife Fund

За пръв път от 50 години диви черни носорози ще обикалят храсталаците и ливадите на централноафриканската държава Чад, след като заради бракониерството бяха изчезнали преди повече от десетилетия.  

Благодарение на сътрудничеството между правителствата и природозащитниците, шест черни носорози - два мъжки и четири женски - са пренасочени от Южна Африка към Чад с надеждата да започнат нова популация.

Чад някога е бил обитаван от два вида носорози, северен бял носорог (подвид на белия носорог) - последният мъжки, почина през март тази година - и западен черен носорог (подвид на черния носорог), който бе обявен за изчезнал от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) през 2011 г. 

Южна Африка е дом на около 80% от носорозите в света, сред тях са 18 000 бели носорози и около 2 000 от по-дребнит и по-редки черни носорози, което я прави естествена отправна точка за всеки план за повторно заселване.

През 2017 г. правителствата на Южна Африка и Чад се споразумяват да преместят шест черни носорози в Националния парк "Закума" (Zakouma National Park) в Южен Чад с надеждата да създадат стадо за развъждане. Миналата година правителството на Чад подписа споразумение с неправителствената организация "Африкански паркове" (African Parks), която се занимава с опазването на застрашени паркове на континента. „Африкански паркове” е единствената организация, която осигурява договорни мандати с правителствата в продължение на 20 или повече години, за да поеме пълната отговорност за управлението на съответния парк, включително като  правоохранителен орган в съчетание с опазването на дивата природа, икономическото развитие и облекчаването на бедността на околните общности. „Африкански паркове” поемат управлението на „Закума” през 2010 г.

И на 3 май най-накрая шестте носорози прелитат 4830 километра от Порт Елизабет до Националния парк Закума в Южен Чад.

"Прекалено често виждаме заглавия в медиите за поредната гибел на носорози, защото се намират на ръба на изчезването си", заяви тази седмица Питър Фърнхед (Peter Fearnhead), изпълнителен директор на „Африкански Паркове”. "Но днес участваме в историческо събитие и отправяме поглед към едно по-светло бъдеще за този вид, който се е запазил на тази планета в продължение на милиони години".

Животните са упоени за 15-часовото пътуване и поместени в специално изработени контейнери, за да се сведе до минимум стреса, заедно с ветеринарни лекари, които ги наблюдават по целия път.

Снимка: African Parks

Всъщност са взети всички предпазни мерки, от тежко укрепените заграждения на тайно място, където са държани в продължение на три месеца преди прехвърлянето, до полицейския ескорт до летището. Планът е да се осигури безопасно пристигане в Чад, да се осуети изкушението за бракониерите.

Само в Южна Африка миналата година бяха убити 1028 носорози от бракониери заради роговете им. Броят на черните носорози е спаднал с 98% между 1960 и 1995 г. до около 2500, въпреки че благодарение на усилията за опазване успяха да достигнат според сегашните оценки от 5400. „Африканските паркове” участваха в успешното преместване на черни носорози в Руанда през 2017 г. и в Малави през 2003 г., така че се надяваме, че този нов план също ще бъде успешен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !