Червей-робот може да се вмъкне в човешки мозък по артериите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2019 в 00:00 6472 0

Роботът вътре в моделна артерия. Кредит: Kim et al., Sci. Robot. 4, eaax7329 (2019)

Инженерите по роботика от Масачузетския технологичен институт (MIT) конструираха червей-робот с магнитно управление, който може да навигира умело по изключително тесните и криволичещи артериални пътища на човешкия мозък.

Един ден той може да се използва за бързо изчистване на блокажи и съсиреци, които предизвикват инсулти и аневризми, пише Gizmodo.

Инсултите са водеща причина за смърт и инвалидност по света, но е установено, че облекчаването на запушванията на кръвоносните съдове в рамките на първите 90 минути от лечението драстично увеличава процента на преживяемост на пациентите. Процесът е сложен и изисква квалифицирани хирурзи да ръчно управляват тънка тел през артериите на пациента нагоре в повредения мозъчен съд, последван от катетър, който може да достави лечение или просто да извлече съсирека. Има  вероятност не само тези проводници да повредят кръвоносните съдове, но и по време на процеса хирурзите са изложени на излишна радиация от флуороскопа, който ги ръководи, като създава рентгенови изображения в реално време.

Така че има много какво да се подобри в терапията.

Използвайки своя опит в биосъвместимите хидрогели на водна основа и използването на магнити за манипулиране на прости механизми, инженерите на MIT създадоха роботизиран червей, съдържащ гъвкава сърцевина от никел-титаниева сплав с характеристики на запомняне на формата, така че при огъване да се върне в първоначалната си форма. След това сърцевината е покрита с гумена паста, която са вградени магнитни частици, обвита във външно покритие от хидрогел, което позволява на роботизирания червей да се плъзга по артерии и кръвоносни съдове без никакво триене, което потенциално би могло да причини повреда.

Роботът е тестван на малък усукан път с препятствия, оформен от малки пръстени, управляван от силен магнит, който може да действа на достатъчно разстояние, за да бъде поставен извън пациента. Инженерите тестваха робота на имитация на кръвоносните съдове на мозъка в естествен размер и установиха, че не само че устройството може лесно да се ориентира в това препятствие, но и че има потенциал да се надгради с допълнителни инструменти като механизъм за доставяне на лекарства за намаляване на съсиреците. Те дори успешно замениха металната сърцевина на червея с оптичен кабел, така че след като стигне до местоназначението си, той може да достави мощни лазерни импулси, за да помогне за премахване на блокажа.

Роботът не само ще направи процедурата след инсулт по-бърза и по-ефективна, но и ще намали излагането на радиация на хирурзите.

И макар че сега е тестван с помощта на ръчно управляван магнит, в крайна сметка може да се създадат машини, които да контролират положението на магнита (MRI машините вече обграждат пациенти в интензивни магнитни полета) с усъвършенствана точност, което от своя страна допълнително ще подобри и ускори преминаването на робота през тялото на пациента.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !