Честит празник на Земята - нашият общ дом!

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2015 в 03:00 14104 0

Кредит Pxhere

Днес, 22 април, е не просто голям, а наистина глобален празник - Денят на Земята (Earth Day), който се провежда под егидата на ООН - ден на нашия общ дом - нашата прекрасна и единствена обитаема планета.

Празникът е определен на 63-ата сесия на Общото събрание на ООН 22 април 2009 г. (Решение № A / RES / 63/278, като инициатори са повече от 50 страни-членки на ООН) и се чества официално от 2010 г., всяка година на 22 април. 

Традицията да се празнува Деня на Земята на 22 април е започнала в Съединените щати през 1970 г., а през 1990 г. този ден се превръща в международна акция.

Google отбелязва Деня на Земята 2019 с разнообразието на природата

За да отпразнува Деня на Земята 2019, Google създаде Doodle с интересни факти за шест интересни същества.

Когато кликнете върху дудъла в Деня на Земята, се увеличава мащаба, за да покаже някои от съществата, които обитават много разнообразни среди.

Първото животно, което виждаме, е странстващият албатрос (Diomedea exulans), който има най-широкия размах на крилата от която и да е жива птица на Земята.

След това дудълът показва секвои - най-високите дървета в света.

Виждаме Paedophryne amauensis, най-малката жаба и най-малкото гръбначно, както и водната лилия от Амазонка, едно от най-големите водни растения в света.

Към края дудълът показва латимерията (Latimeria chalumnae), наричана още „целакант“ - риба, за която се смята, че е един от най-старите живи видове - "жив фосил".

И накрая - едно насекомо, обитаващо дълбоките пещери, наричано вилоопашка или колембола (Collembola), което е едно от най-дълбоко заселените сухоземни видове на Земята.

Ако някой от тези видове ви е непознат, има лесен начин да научите повече - кликнете върху дудъла и Google ще ви насочи към допълнителна информация.

via GIPHY

Каква е нашата Земя?

Смята се, че Земята е на около 4,5 милиарда години. Ако искате да обиколите Земята по екватора, дължината на пътя, който трябва да изминете ще е почти 40 010 километра. Разстоянието от повърхността й до центъра е равно на 6 378 км. При това твърдите скали образуват слой около 70 км, а по-навътре Земята преминава в полутечно и течно състояние.

Долината на смъртта в Калифорния и едно място в Либия, наречено Ел Азизия, държат рекорда за най-горещите места на Земята. В Ел Азизия рекордът е 57,8 градуса по Целзий (13 септември 1922), което бие рекорда на Долината на смъртта - 55,8 градуса по Целзий (10 юли 1913). За най-студеното място на Земята е призната Антарктида - на 21 юли 1983 в изследователската станция "Изток" в Антарктика е записана температура  -89 градуса по Целзий.

Нашата планета е невероятно богата на полезни изкопаеми - учените са класифицирали около 4000 вида минерали, като около 200 от тях имат практическо значение. Ежегодно се откриват 50-100 вида нови минерали.

Денят на Земята се провежда един месец след деня на пролетното равноденствие, на 22 април и дава възможност на всеки жител от целия свят да изрази благодарността си към нашия общ дом. Всяка година, учените от цял ​​свят се събират на този ден на кръгли маси за обсъждане на глобалните екологични проблеми. Във всяка държава се организират различни акции и дейности - конференции, изложби, затваряне на движението по оживените улици на големите градове, почистване и засаждане на дървета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !