30 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Честитo Рождество Нютоново!

| На този ден 25 декември 228308

"25 декември е рожденият ден на един от най-великите мъже, ходил някога на земята. Постижения му може с пълна сила да се празнуват навсякъде, където неговите закони важат. А това означава, от единия край на Вселената до другия. Happy Newton Day!" - казва Ричард Докинс.

Нютонмас ("Newtonmas"), аналог на английското "Christmas" е празникът, който отбелязват на 25 декември учени, секуларисти и всякакви неизкушени от религията хора по света.

Да, на 25-ти декември е роден един спасител, по-точно - бащата на съвременната наука - сър Исак Нютон. Той е физик, математик и философ и един от най-влиятелните учени в историята на човечеството. Неговата "Математически начала на натурофилософията", публикувана през 1687, се смята за най-влиятелната книга в историята на науката, тя полага основите на класическата механика. В нея Нютон описва всемирното привличане и трите закони за движение, които доминират като научен възглед за физическата вселена за следващите три столетия.

В началото на 80-те години на миналия век, американският писател, Майкъл Марота, започва да изпраща в края на декември поздравителни Нютонмас-картички, а освен това прави и радиопредаване по темата през 1982 година, което започва с думите на Александър Поуп:

"Природата и природните закони лежаха скрити в нощта;

Бог каза: Нека бъде Нютон и блесна светлина..."

Рождената дата на божествата от различни религии, естествено, е съгласувана с по-древни празници на зимното слънцестоене. Това са празници, свързани с нарастването на слънцето и светлината. Александър Поуп, вероятно намеква и за фундаменталния принос на Нютон и в областта на науката за светлината - оптиката.

Нютон, макар и Създател на класическата механика, е само просто човек, а не някакъв фантастичен герой. Ако не беше се родил Нютон, друг щеше да измисли законите му. 

Айнщайновата теория на относителността не зачерква Нютоновата механика. Добрите теории не умират!

Винаги, когато се появи нова теория, тя не отхвърля старата, ако тя е проверена от опита, а я вгражда в себе си като частен случай. Иначе физиката не би била наука, а мода, в която днес се отрича това, което се е твърдяло вчера, а утре това, което се е твърдяло днес. Затова Теорията на относителността, въпреки революционните си идеи, е продължение на класическата механика. Теорията на относителността е обобщение и уточнение на Нютоновата механика, която е граничен случай на първата и си остава вярна с достатъчна точност за много от случаите. Теорията на относителността съдържа в себе си резултатите и законите на Нютон, но теорията на Айнщайн е излишно усложнение за повечето задачи от практиката ни. За скоростите на движението на небесните тела, на самолети и ракети, класическата Нютонова механика дава удовлетворяващи науката резултати и тези явления продължават да се разглеждат по класическите закони на Нютон.


The Smartest Person Who Ever LivedКак се празнува Нютонмас

Естествено, коледната елха се заменя с ябълково дърво, което се украсява с ... ами ябълки, разбира се. Те се закрепват не особено здраво, така че от време на време да падат. 

Обсъждат се на маса фундаментални проблеми на съвременната и класическа физика.

Пускат се някои нежелани подаръци от върха на висока сграда, за да се провери теорията за гравитацията.

Не лоша идея е да се раздават ябълки или поне някой Apple таблет или смартелефон :)


yoghurt
Рейтинг : 11401
25.12 2018 в 14:08 8
+ 2
- 3
А, и разбира се. Любопитно ми защо тогава Нютон сам е бил вярващ, че и тълковател на Библията, че и се е опитвал научно да определи датата на второто пришествие... За справка - трудът на Нютон "Observations upon the Prophecies of Daniel, and the Apocalypse of St. John" ...
Фактите са красноречиви, защо е този хъс на авторите на статията ми е чудно.
yoghurt
Рейтинг : 11401
25.12 2018 в 14:01 7
+ 1
- 2
Научния фундаментализъм е така вреден както и религиозния. Чувството, че твоя личен опит е с нещо по-важен от личния опит на твоя брат; и че това извинява болната потребност за величие... е морален фашизъм.
+ 5
- 19
Хората казващи, че Христос не е реална историческа личност определено нямат НИЩО общо с науката. По същия начин може да се каже и че Питагор не е съществувал, защото доказателствата за него са също точно толкова, и той както Христос не е оставил нищо написано, а само ученици. Не случайно и после много питагорейци са станали християни.

А и е важно в днешния ден какво самия Нютон е празнувал като теолог и вярващ човек:-).

Колко е забавно, вярващи хора са създали науката, за да могат днешните секуларисти да не са в калта, а да могат да си измислят тъпи празници. Ако наистина почитате нщтон, ще почитате и Този, който самия той е почитал.
+ 0
- 0
Малко повече по темата за рожденият му ден - http://www.mathpages.com/home/kmath121/kmath121.htm
Румен 11.01 2016 в 21:36 4
+ 1
- 6
Затова единият е гениален, другия - Син Божий.
Румен 11.01 2016 в 21:32 3
+ 4
- 1
Честит да е рождения ден на геналния сър Нютон.
Само че има същностна разлика между раждане и рождество.
Танг 25.12 2015 в 10:16 2
+ 20
- 2
Неточна е датата на самото рождество - всеизвестен факт е, защо е въведена от папа Юлий I - така се "зачеркват" Сатурналиите в Рим и празниците по случай зимното слънцестоене при галите, келтите и германите, замествайки ги с друг, измислен празник. За разлика от тази дата, датата на "рождество" на сър Исак Нютон си е абсолютно точен факт. А и, в края на краищата, говорим за една измислена, легендарна личност, в лицето на Иисус и за реално ходил по тази земя човек, в лицето на първият истински учен.
Поздрави за чудесната статия! Благодарения на нея, тази година ще празнувам Р.Д. на сър Нютон както подобава!
поп Дръвчо 25.12 2015 в 09:06 1
+ 10
- 0
Струва си да се празнува. Даже и при подозрението че датата не е точна, а резултат от дискретен протест на религиозна основа, в който е било въвлечено и семейство Нютон.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.