30 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Човечеството е в очакване на епидемия от устойчиви към антибиотици инфекции

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 април 2015 в 16:57 46580

Медиците нееднократно предупреждават, че прекалената употреба на антибиотици води до образуването на нови щамове на микроорганизми и вируси, в резултат на което те стават устойчиви към това най-добро оръжие срещу инфекции на медицината.

Не е възможно да се откажем от антибиотиците, защото така много инфекции може да се окажат смъртоносни. И затова някои специалисти търсят оптимално решение на проблема.

Наскоро британското правителство публикува научно изследване, според което, през следващото десетилетие човечеството може да очаква истинска пандемия, причинена от микроорганизми, резистентни към антибиотици, ако веднага не започне строг контрол на използването на антибиотиците.

"Смятаме, че ако хората се сблъскат с ново огнище на бактериална инфекция в следващите 20 години, ефективно лекарство за хората, които се разболеят - а те ще са около 200 000 - няма да има време да се изобрети. Ние очакваме, че около 80 хиляди от заразените може да умрат от ултраустойчив щам", - казват изследователите.

Специалистите смятат, че 40% от общия брой на хората, заразени с резистентен към бактерии или вируси щам, вероятно да умрат.

Според изследователите, нарастващата резистентност на бактериите към антибиотици и вируси не е проблем на близкото бъдеще, а на днешния ден. Факт е, че резистентните щамове, вече са толкова широко разпространени, че много от стандартните хирургически операции са по-опасни, отколкото преди няколко десетилетия и при случайно заразяване на пациента, просто няма с какво да бъде лекуван.

Учените казват, че се връщаме към Средновековието - заради бактериите и вирусите става твърде рисковано да се трансплантират и отстраняват органи, да се лекуват хронични и онкологични заболявания.

В момента специализирани агенции на ООН и представители на Световната здравна организация активно работят за да се намери най-доброто решение на проблема. Учените не само развиват ново поколение антибиотици, към които бактериите и вирусите не са развили резистентност, но и създават списък от мерки, които трябва да бъдат взети, за да се избегне катастрофа от общочовешки мащаб.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.