Човек бе почти убит от гърмяща змия, въпреки че й отрязва главата (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юни 2018 в 13:56 14550 0

Кредит Jennifer Sutcliffe

Главата на диамантената гърмяща змия.

Тексасец едва не почина, ухапан от гърмяща змия, на която преди това бе отрязал главата с лопата, разказва ScienceAalert.

Мъжът оцеля след като аварийно бе закаран с хеликоптер в болница и прие 26 дози противоотрова. И едва след седмица, човекът се възстанови.

Според местната новинарска станция KIII-TV Дженифър Сътклиф и съпругът й Джереми са работили в двора си в Корпус Кристки, Южен Тексас през уикенда на 27 май. Докато плевели, тя забелязала змията - западна диамантена гърмяща змия - и за да предпази жена си Джереми бързо прекъсва главата на влечугото с лопата.

Но когато се навежда да изтхвърли парчетата откъснатата глава го захапва и впръсква от смъртоносната си отрова. Макар закаран бързо в болница, лекарите казват на съпругата му, че може да не оцелее.

Случаят на Джереми Сътклиф е необичайно тежък - скоро след ухапването започва да припада, да губи съзнание и зрението си, разказва Дженифър.

В болницата организмът му е в септичен шок, органите му изключват и вътрешно кърви".

В крайна сметка са били нужни 26 дози антидот, преди да се стабилизира. Обикновено се изискват максимум четири дози.

Западна диамантена гърмяща змия. siamesepuppy / Flickr 

Експертите предупреждават, ако видите змия, не нужно да я убивате, и определено не бива да откъсвате главата ѝ.

"Това е класическа грешка. Хората не осъзнават, че влечугите и бозайниците имат различен метаболизъм", коментира за Gizmodo Лесли Бойер (Leslie Boyer), лекар и основател на Института VIPER към Университета в Аризона."Зъбите на отрязаната глава на гърмящата змия може да продължат да функционират, включително отровните жлези".

Топлокръвните животни като бозайниците генерират топлина в тялото си, което изисква много енергия и кислород. Ако прекъснете доставката на кислород, следва доста бързо клетъчна смърт.

Змиите и другите студенокръвни животни като риби и земноводни, от друга страна, не регулират топлината на тялото си вътрешно, а разчитат на външни източници на топлина. Тъй като телата им не генерират собствена топлина, техните енергийни и кислородни нужди са по-ниски.

Ето зато някои студенокръвни или ектотермични животни могат да оцелеят без кислород за по-дълги периоди от време.

И може да е странно, но наистина змийските глави дори могат да се движат след обезглавяване (можете да го видите подолу, но не е за слаби сърца), въпреки че не е ясно колко дълго след смъртта може да продължи това. Някои съобщават, че това е възможно до 12 часа.

Въпреки че ухапването от гърмяща змия може да бъде смъртоносно и да изисква незабавна спешна медицинска помощ, от 7 000 души ухапани за една година в САЩ, умират между 5 и 12 души.

Избягвайте местата, където се срещат змии и със сигурност не им отрязвайте главата. "Това е жестоко за животното и остава малко парче, което може да ви отрови, ако го вземете", коментира Бойър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !