Човек, обявен за мъртъв, се оказа жив точно преди аутопсията си

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 януари 2018 в 08:04 9112 0

Кредит Barbara Reddoch | Dreamstime

Испанец, обявен за мъртъв от трима лекари, всъщност се оказа все още жив. Лекарите откриват това, само защото човекът започва да хърка на масата за аутопсия, съобщават новинарските репортажи.

Мъжът, 29-годишният Гонсало Монтоя Хименес, е затворник в северната част на Испания. Намерен е в безсъзнание в килията си в неделя (7 януари) и е сметнат за мъртъв, според испанския La Voz de Asturias. Трима съдебни лекари потвърждават, проверяват и обявяват смъртта на Хименес.

Но четири часа по-късно, точно преди аутопсията на Хименес, се чува шум на масата за аутопсия и е установено, че е още жив. Това откритие става точно навреме - тялото Хименес дори е вече разчертано с водещите линии за аутопсията, разказва член на семейството за La Voz de Asturias.

В момента той е в съзнание и се намира в интензивното отделение в Централна университетска болница на Астурия (HUCA) в Овиедо, Испания. Лекарите казват, че мозъкът му е пострадал от липсата на кислород по време на изпитанието, но фактът, че говори и помни, са добри признаци за възстановяване.

Тогава защо погрешно е сметнат за мъртъв?

Определянето дали някой е жив или мъртъв може да звучи достатъчно просто, но няма общовалидни принципи, а именно лекарите трябва да се произнесат дали някой е мъртъв. "Ти си мъртъв, когато някой лекар каже, че си мъртъв", заяви в интервю за Live Science д-р Джеймс Бернат (James Bernat), невролог в Школата по медицина в Дартмут Колидж в Ню Хемпшир.

Най-общо казано човек може да бъде обявен за мъртъв, когато се случи едно от тези две неща: Сърцето спира да бие и не започва отново или се намира в "мозъчна смърт". Един човек се счита, че е в мозъчна смърт, когато той или тя вече няма никаква неврологична активност в мозъка или мозъчния ствол - което означава, че не се изпращат електрически импулси между мозъчните клетки.

Лекарите извършват редица тестове, за да определят дали някой е в мозъчна смърт, като например проверка дали лицето може да диша, обяснява д-р Диана Грийн-Чандос (Diana Greene-Chandos), професор по неврохирургия и неврология в Университета на щата Охайо.

В този случай семейството на Хименес съобщава, че той има епилепсия и подозират, това може да е изиграло роля за необичайните обстоятелства за предположението за неговата смърт, според La Voz de Asturias. Някои хора с епилепсия понякога изпитват състояние, наречено каталепсия или състояние, при което мускулите им стават твърди, а те - нечувствителни към дразнители. 

Обяснимо е защо симптомите на каталепсия може да бъдат сбъркани със смърт.

Не е ясно дали медицинският персонал в затвора е знаел за епилепсията на Хименес, когато е обявен за мъртъв.

Това не е първият път, когато човек е обявяван за мъртъв, когато всъщност е жив. Така например през 2014 г. 91-годишна жена в Полша е обявена за мъртва и прекарва 11 часа в моргата преди персоналът да открие, че тялото се движи в торбата и да я извадят жива.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !