Човек се учи, докато е жив

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2015 в 08:04 20953 0

Кредит Jose-Luis Olivares/MIT

Смята се, че способността ни да мислим бързо и да помним информация, достига максимума си около 20 години и след това започва бавно да намалява - започваме по-лесно да забравяме, по-бавно мислим и т. н.

Наскоро психолози от Масачузетския технологичен институт са установили, че динамиката на познавателните функции е много по-сложна, в смисъл, че различните способности имат върхови стойности в различни възрасти, така че някои от тях достигат разцвет на 40 години и по-късно.

Всъщност убеждението, че младите мозъци като цяло правят всичко по-добре e подкрепено с много научни трудове, в които "материал" за когнитивните експерименти са били студенти. Що се отнася до хората, които са напуснали студентската скамейка, но все още не са станали старци, те трудно биха намерили време за изследователски лаборатории като материал за експерименти.

Интернет помогна да се елиминира това изкривяване на методологията. Лора Джермин (Laura Germine), в съавторство с Джошуа Хартсхорн (Joshua Hartshorne), са публикували на уеб сайтовете си, gameswithwords.org и testmybrain.org когнитивни тестове, които могат да отидат само за няколко минути. Чрез тези сайтове, учените са натрупани данни от близо 3 милиона души от всички възрасти в последните няколко години.

Обработката на това море от информация, довело до някои неочаквани резултати: например през 2011 г. изследователите публикуват статия, която твърди, че способността да се разпознават лица достига своя връх, не на 20 години, а на 30 и малко по-късно и едва след това започва да отслабва. Същото се отнася и за краткосрочната зрителна памет.

Заинтригувани от тези резултати, учените решили, че е необходимо да се проучи друг източник на данни, в случай, че някои аспекти на събирането на данни в интернет са изопачили резултатите. Те се обърнали към данни, получени преди десетилетия като част от по-голям проект за измерване на интелигентността при възрастни индивиди по скалата на Уешлър (WAIS), която се използва за измерване на IQ. Взети заедно, тези тестове измерват около 30 различни подгрупи на интелигентност като запаметяване на цифри, пресмятане на ум и сглобяване на пъзели.

Лора Джермин и нейните колеги приложили метод, който им позволил да оценят нивото на всяка когнитивна способност за определена възраст. Отново било установено, че нито един пик не е около 20 години, а напротив, различните когнитивни умения имат връх в различни периоди на живота.

50 000 души преминали няколко теста, по които е трябвало да се определят 4 когнитивни параметри. Какви са резултатите:

  • Скоростта на обработка на информация нараства до 18-19 години и веднага след това започва да намалява.
  • Краткосрочната памет се увеличава до 25 години и продължава да бъде на едно и също ниво до около 35 години.
  • Способността за оценка на емоционалното състояние на другите, която като цяло може да се счита за висша когнитивна способност, достига върха си при 40-50 години.
  • Най-интересният резултат е свързан с "речниковия параметър", който показва доколко е обширна паметта на един човек. В по-ранни изследвания било установено, че пикът й е около 55 години, но новите данни показват, че това се случва дори още по-късно, на 70 - т.е. съвременният човек събира информация почти до края на живота си.

Тези резултати, може би се дължат на факта, че хората сега учат по-дълго и по-добре, че имат повече за четене и възрастните хора вече могат да водят по-богат интелектуален живот.

Изследването ще бъде публикувано в Psychological Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !