Човекът, който направи клипа "Лаурел или Яни" разкри какво всъщност казва

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 май 2018 в 11:12 5738 0

Въпросът какво се чува в един аудиозапис „Лоръл или Яни”, подобно на цвета на легендарната рокля от 2015 г., раздели Интернет.

Някои чуха едната дума, други чуха другата, а други превключваха между двете.

Точната причина за това разлика не е напълно ясна. Някои предполагат, че това може да е резултат от баса на високоговорителите ви. Повишаването или намаляването на силата на звука може очевидно да задейства превключването от едно име на друго.

Други казаха, че това е "възприятие на двусмислен стимул", което означава, че мозъкът не може да реши кое е вярното. Възрастта ви може да играе фактор при вземането на решение какво да чуете, както и думата, която всъщност очаквате да чуе.

Това обаче повдига въпроса, кой и какво първоначално казва?

Изданието IFLScience дава отговора.

Записът е направен от 64-годишния актьор-певец Джей Оури Джоунс (Jay Aubrey Jones) за сайта Vocabulary.com.  Целта е била да се помогне на хората да научат нови думи. И по този повод през 2007 г. Джоунс е помолен да каже няколко думи, включително и „Лоръл”.

"Записах моята партида думи", разказва актьорът за Time, "и аз мислех, че това е всичко".

Да, оказа се, че оригиналната дума, която е изречена, е "Лоръл". Не е записана като илюзия, а само като една от хилядите думи.

Джоунс, от своя страна, най-често чува Лоръл, въпреки че признава, че може да чуе и "лека следа от "Яни". И споделя, че му е станало много смешно, че хората толкова се интересуват от записа.

Така че, отговорът е налице, направо от устата на говорителя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !