19 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Човешкото тяло продължава да се движи и след смъртта

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 септември 2019 в 00:00 78360
Снимка: pixabay

Според ново изследване, в продължение на повече от година след смъртта, телата се отместват "значително" и това откритие може да се окаже важно за криминологията. 

Учени в австралийска лаборатория за изследване на разлагането на телата правят откритието след като използват камера за периодично заснемане на гниещи трупове.

От 17 месеца камера в базата заснема тялото на всеки 30 минути през светлата част на деня. И през цялото това време тялото продължава да се движи. 

"Открихме, че ръцете се движат значително, така че ако в началния момент са били отпуснати надолу до тялото, накрая се оказват разперени настрани", обяснява Алисън Уилсън (Alyson Wilson) от Университета на Централен Куинсленд.

Някои от движенията са очаквани в краен стадий от разлагането, обяснява Уилсън, но фактът, че те продължават през цялото време е напълно изненадващ.

"Смятаме, че тези движения са свързани с процеса на разлагане, докато тялото се мумифицира и сухожилията изсъхват. Това може да се окаже значимо при разследване на смърт по неизяснени причини", допълва ученият.

Всъщност това може да промени начина, по който учените анализират и интерпретират местопрестъпления, особено когато човешките останки са останали неоткрити дълго време. 

Досега, освен ако няма доказателства, че тялото е било преместено, от хора или животни, криминалистите приемат в общия случай, че позицията, в която е открито тялото е същата от момента на смъртта. 

Тъй като изследването на Уилсън е първото, използваща подобна камера, за да се изучи разлагането на тялото, това е и първото доказателство че позицията, в която тялото е открито може да не е позицията на смъртта. 

Предстои да се публикува статия, описваща тези движения, но това е продължение на предишен труд, публикуван в списанието Forensic Science International: Synergy

Уилсън и колегите й използват камера, заснемаща периодично, за да се проследи разлагането на тяло за шест месеца. Снимките се сравняват със система от точки, разпределени според степента на разлагане на различни части от тялото, за да се определи от колко време човекът е мъртъв. 

Точковата система съответства напълно на направените снимки, което показва, че този метод може да се използва надеждно в криминалистиката. 

Основавайки се на тези открития, изглежда, че ако достатъчно голям брой тела се заснемат за дълги периоди от време, може да се създаде достатъчна статистическа база данни върху движенията след смъртта. В бъдещето това може да се използва за анализ на местопрестъпления с по-голяма точност.  

Информацията от такава база данни може да даде възможност на криминалистите да пресъздадат позицията на тялото в момента на смъртта, което да помогне и да се разбере какво се е случило. 

Източник: Science alert - Dead Bodies Keep Moving For More Than a Year After Death, Forensic Scientist Finds


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.