"Чудодейно" лекарство за отслабване потиска и желанието за алкохол

Лекарите вече го използват за лечение на пристрастяване. Това е двойна комбинация, която изглежда много обещаваща.

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2022 в 00:01 6002 0

Кредит: Pixabay.

Семаглутид, продаван под търговските наименования Wegovy и Ozempic, е лекарство, прилагано с инжекцие и първоначално предназначено да помага на пациентите да се справят с диабета.

От 2021 г. лекарството е одобрено в САЩ за отслабване, след като проучвания показват, че пациентите със затлъстяване могат да загубят 15 до 20% от телесното си тегло за 68 седмици.

Но тъй като лекарството придобива все по-голяма популярност, все повече пациенти и техните лекари забелязват, че рязко нАамалява не само приемът на калории - но и на алкохол.

В разговор с INSIDER 43-годишният адвокат по наказателни дела Ерин Брадли МакАлиър от щата Вашингтон споделя, че почти всяка вечер е изпивал по 8-10 бири. "Ако пиех една, пиех осем", признава МакАлиър.

Но през изминалата година, когато е бил на Wegovy след здравословни проблеми, МакАлиър споделя, че е загубил физическото си желание да пие алкохол.

"Просто вече не ми се пиеше след няколко бири", разказва Макалеър пред INSIDER. "Никога досега не ми се е случвало."

Загуба на апетит за храна и алкохол

Семаглутид е синтетична версия на човешкия GLP-1 (глюкагоноподобен протеин), който увеличава освобождаването на инсулин при повишена кръвна захар, забавя изпразването на стомаха и намалява апетита. Семаглутид обикновено се предписва срещу диабет тип 2, но тъй като известен страничен ефект е загубата на тегло, много лекари вече го предписват и не по предназначение за намаляване на теглото при хора без диабет.

Синтетичната версия на GLP-1 е модифицирана така, че вероятността да се разгради е по-малка и следователно има по-продължително действие. Тя се предлага под формата на две различни писалки за еднократна употреба със съдържание 0,25 мг или 1 мг. Пациентът може лесно да прилага самостоятелно своята инжекция, обикновено веднъж седмично.

Напоследък стана ясно, че системата GLP-1 играе роля в невробиологията на пристрастяващото поведение, включително търсенето и консумацията на алкохол. В едно от проучванията върху плъхове през 2020 г. изследователите установяват, че семаглутид и лираглутид (друг GLP-1 аналог за лечение на диабет, за който също е известно, че причинява загуба на тегло) водят както до загуба на апетит, така и до липса на желание за прием на етанол.

Но какво обяснява това внезапно отвращение към алкохола?

Отговорът идва от друго проучване, в което изследователи от Швеция установяват, че лираглутид потиска ефекта на алкохола върху производството на допамин в мозъка. По този начин хората пият по-малко, защото вече не изпитват почти никакво удоволствие от алкохола, като по този начин намалява мотивацията им да пият.

"GLP-1-подобното вещество намалява консумацията на алкохол с 30-40% при плъхове, които са пили големи количества алкохол в продължение на няколко месеца", посочва Елисабет Йерлхаг (Elisabet Jerlhag), изследовател в Sahlgrenska Academy, University of Gothenburg, в съобщение за пресата от 2015 г.

Аналозите на GLP-1 като семаглутид и лираглутид изглежда въздействат върху веригата за възнаграждение на мозъка, така че нещата, които някога са били приятни, изведнъж започват да се чувстват безвкусни и безинтересни. Това изглежда се отнася както за бургерите, така и за коктейлите. 

Но въпреки че има много анекдотични доказателства за това, единственото двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване, което изследва ефекта на друг GLP-1 аналог за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол, стига до доста разочароващи резултати. След като са получавали доза от 2 мг екзенатид веднъж седмично в продължение на 26 седмици, при пациентите с разстройство, свързано с употребата на алкохол, не е наблюдавано значително намаляване на дните на тежко пиянство.

Въпреки това проучването установява, че "наличието на допаминов транспортер е по-ниско в групата на екзенатид в сравнение с плацебо групата", което предполага, че GLP-1 аналозите превземат пътя на възнаграждението в мозъка.

Това проучване също така е било съсредоточено върху склонните към тежко пиянство. Може да се окаже, че семаглутид, лираглутид, екзенатид и други глюкагоноподобни протеини имат най-добро потискане на алкохолния глад при по-умерените пиячи. Също така тези лекарства имат най-силно изразено въздействие при хора с наднормено тегло. Ако пациентът е слаб и страда от алкохолизъм, тези лекарства може да не помогнат толкова много. По този начин потенциалът на тези лекарства за лечение на зависимостта все още е на дневен ред - просто има нужда от повече изследвания.

Справка: Exenatide once weekly for alcohol use disorder investigated in a randomized, placebo-controlled clinical trial
Mette Kruse Klausen et al.; JCI Insight; DOI: 10.1172/jci.insight.159863

Източник‘Wonder’ drug that causes massive weight loss could also suppress the desire for alcohol. Doctors are now eyeing it for treating addiction, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !