Чудовищен изблик е наблюдаван на Проксима Кентавър, най-близкия съсед на Слънцето

Ваня Милева Последна промяна на 26 април 2021 в 00:01 7709 0

Концепция на художник за силния звезден изблик от Проксима Кентавър, открит от учените през 2019 г., използвайки девет телескопа в електромагнитния спектър, включително масив Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA). Мощни изригвания изхвърлят от Проксима Кентавър редовно, като повлияват планетите на звездата почти ежедневно. Кредит: NRAO / S. Dagnello

През 2019 г. астрономите наблюдават Проксима Кентавър в продължение на 40 часа с не по-малко от девет инструмента, следящи различни дължини на вълните.

По този начин те виждат на 1 май, 2019 г., че звездата, която е най-близката звезда, на разстояние 4,24 светлинни години от Слънцето, преживява мощно изригване.

При това изригване, което може да бъде проследено от пет от деветте инструмента, яркостта на Проксима Кентавър в ултравиолетовия диапазон се е увеличила 14 000 пъти за секунди, 100 пъти по-мощно от най-мощното изригване на Слънцето.

Проксима Кентавър (Proxima Centauri) е малка, но мощна звезда. Тя привлича вниманието, защото сред обикалящите около нея три планети има такава, която прилича на Земята. 

Проксима Кентавър е червено джудже звезда от спектрален тип М, която има приблизително една осма маса от нашето собствено Слънце. Но не позволявайте това да ви заблуди, тя има причудлив характер, както се оказа след изригване през 2019 година.

Мотивацията за новото проучване, ръководено от асистента по астрофизика Мередит Макгрегър (Meredith MacGregor) от Университета в Колорадо-Боулдър, е да се разбере по-добре тези изригвания - доколко те са подобни на Слънцето, дали вероятно са причинени от едни и същи физически механизми и как въздействието на техните високи енергии може да повлияе върху потенциала на околните планети да задържат атмосферата си и евентуално да поддържат живота.

Това доведе до кампанията за наблюдение през 2019 г., като резултатът е регистрирането на изригването на 1 май 2019 г., което е рекорд за M джудже.

Друга илюстрация на изригването. Вдясно екзопланета близо до Проксима Кентавър. Кредит: NRAO / S. Dagnello

Изригването продължава само седем секунди и е предимно в UV и радио участъка на спектъра (наричана още mm зона, дължината на вълната е няколко милиметра), в по-малка степен в оптичната част от спектъра.

Астрономите смятат, че звезди като Проксима Кентавър не изригват от време на време, а го правят ежедневно, по няколко пъти на ден. Изригвания като това на 1 май 2019 г. могат да бъдат опустошителни за живота на планетите близо до звездата. Озоновият слой в атмосферата на такава планета може да бъде унищожен от такова изригване. От друга страна, високоенергийната радиация може да предизвика и химически реакции, които могат да произведат прекурсорите на живота.

Справка: Discovery of an Extremely Short Duration Flare from Proxima Centauri Using Millimeter through Far-ultraviolet Observations

Meredith A. MacGregor, Alycia J. Weinberger, R. O. Parke Loyd, Evgenya Shkolnik, Thomas Barclay, Ward S. Howard, Andrew Zic, Rachel A. Osten, Steven R. Cranmer, Adam F. Kowalski et al.

Published 2021 April 21 • © 2021. The American Astronomical Society. All rights reserved.
The Astrophysical Journal Letters, Volume 911, Number 2
Citation Meredith A. MacGregor et al 2021 ApJL 911 L25

Източник: Humongous flare from sun’s nearest neighbor breaks records, ASU

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !