Чуйте на живо сблъсъците в Големия адронен колайдер, превърнати в музика (аудио)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 май 2016 в 16:11 4729 0

Кредит Nicola Quadri at ATLAS/CERN

Всеки сблъсък на частици в Големия адронен колайдер по данни на детектора ATLAS се превръща 30 секунден аудио запис в реално време, благодарение на приложение, съобщи сакта на ЦЕРН.

Музика се генерира в един от трите стила: Cosmic, House и Suitar Samba. Може да послушате тази музика на протонните сблъсъци на официалния сайт на проекта, наречен Quantizer.

Проектът е дело на Джулиана Черстън (Juliana Cherston), следваща магистратура в Масачузетския технологичен институт и докторанта Евън Хил (Ewan Hill) от ATLAS от Университета на Виктория.

Скриншот на страницата на проекта/quantizer.media.mit.edu

В основата на проекта са данните ATLAS-Live, по-точно енергиите на родените в сблъсъка частици, трекове и друга информация. Програмата филтрира шума, конвертира и мащабира данните, така че да влязат в звуковия честотен обхват.

Не е изненадващо, че може да се разпознаят физични характеристики в музиката. "Можете да чуете по-ниски ноти по-често, отколкото по-високи ноти, защото по-ниско енергийните частици са по-чести, отколкото по-високоенергийните", обяснява Евън Хил, който контролира избора на данни и първите стъпки за трансформация. "В същото време Quantizer използва данните за пространственото разпределение на частиците, така че можете да чуете геометричните симетрии на детектора в музиката."

През юли миналата година Quantizer представи първото си изпълнение на джаз фестивала в Монтрьо като част от събитието "Физика на музика и музиката на физика". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !