Чуйте призрачните звуци на антарктическия леден шелф (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 октомври 2018 в 09:05 6559 0

Кредит Майкъл Ван Уотърт, NOAA NESDIS, ORA.

Шелфовият ледник Рос в Залива на китовете - мястото, където Амундсен организира успешния си щурм към Южния полюс. Снимката е от 1998 декември.

Вятърът, който духа над антарктическия шелфов ледник Рос, предизвиква вибрации на масивната ледената плоча, създавайки своеобразна „песен”, която учените могат да използват за дистанционно наблюдение на промените в ледения шелф, според ново проучване, цитирано от ScienceDaily.

Констатациите са представени в списание Geophysical Research Letters.

Шелфовият ледник Рос е най-големият шелфов ледник в Антарктида, с площ около 500 000 кв. км, размер почти половината територия на България. Дебелината му е стотина метра и се  захранва от вътрешността на ледения континент. Шелфовият ледник плава на повърхността на Южния океан и подпира ледените щитове на континенталната част на Антарктида, спирайки ледът от сушата да се изсипе във водата, като коркова тапа на бутилка.

Джулиън Чапут (Julien Chaput), геофизик и математик в Университета на Колорадо във Форт Колинс, разполага 34 изключително чувствителни сеизмични сензора на шелфовия ледник Рос, за да проучи физическите му свойства. Сензорите наблюдават вибрациите и движенията на ледения шелф за период от две години, от края на 2014 г. до началото на 2017 г. Но когато изследователите анализират данните, стигат до учудващо заключение: най-външният слой на ледения шелф почти непрекъснато вибрира.

Шелфовите ледници са покрити с дебело снежно одеяло, обикновено дълбоко няколко метра, което изолира като кожух леда от топлината.

Сеизмичните данни показват, че докато спирепият вятър брули снежните дюни, този "кожух" вибрира като огромен барабан. Изследователите записват тези сеизмични вълни, преминаващи през ледения шелф. Макар да са високочестотни за сеизмични вълни, тези вибрации имат твърде ниска честота, за да се уловят от човешкия слух.

Песента на "ледения шелф" е трансформирана, за да бъде чута, от Джулиън Чапут, който ускорява записа на вибрациите на ледения шелф около 1200 пъти. Може да я чуете тук:

Самите учени се шегуват, че са записали саундтрака към филм на ужасите.

Изследователите също така забелязват, че тези сеизмични вибрации се променят с промяната на повърхността на снежния слой спрямо метеорологичните условия. Те откриват, че ледът вибрира с различни честоти, докато силните бури пренареждат снежните дюни или когато температурите на повърхността на въздуха се повишава или спада, което променя колко бързо преминават сеизмичните вълни през снега.

"Сякаш постоянно духате флейта", заяви Чапут.

И точно както музикантите извличат различни ноти от флейтата, като притискат различни отвори и регулират бързината, с която преминава въздухът, метеорологичните условия могат да променят честотата на вибрациите на снежното одеало, изменяйки топографията на дюните, според Чапут.

American Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego

Новото проучване е важно, защото предполага, че могат да се използват сеизмичните станции за наблюдение на условията на шелфовите ледници в реално време. Това е така, защото вибрациите в изолиращото одеяло на ледения шелф могат да дадат на учените представа за това как целият леден шелф реагира на климатичните условия. Например промените във вибрациите може да показват наличието на езера с разтопен лед или пукнатини в леда.

"Реакциите на ледения шелф ни говорят, че можем да проследим изключително деликатни подробности за него", отбелязва Чапут. "По принцип това, което имаме, е инструмент за мониторинг на околната среда. И влиянието ѝ върху ледения шелф.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !